24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIzolarea socială are efecte profunde asupra corpului și creierului uman.

Izolarea socială are efecte profunde asupra corpului și creierului uman.

Imaginați-vă că sunteți închis într-o cameră mică, întunecată, fără o interacțiune socială timp de 30 de zile. Nu mulți oameni s-ar încumeta să facă acest lucru, însă în noiembrie 2018, un jucător american profesionist de fotbal, Rich Alati, a pariat 100.000 de dolari pe faptul că el poate să supraviețuiască o lună de zile în întuneric total. Chiar și cu toate resursele necesare pentru a supraviețui, mâncare, căldură, apă, Alati a rezistat doar 20 de zile. Există nenumărate efecte negative pe care izolarea socială și izolarea extremă le poate avea asupra minții și a corpului noastru. Alati nu a făcut nicio excepție, suferind inclusiv modificări ale ciclului somnului și halucinații.

Dar de ce este izolarea atât de dificilă pentru oameni? Unul dintre motivele pentru care trăirea în izolare este dificilă este că oamenii sunt creaturi sociale. Mulți oameni care au trăit în medii izolate, precum cercetătorii staționați în Antarctica, declară că singurătatea poate fi cea mai dificilă parte a locului de muncă. Yossi Ghinsberg, un aventurier israelian care a trăit singur mai multe săptămâni în Amazon, a spus că singurătatea a fost cel mai greu lucru prin care a trecut în toată viața sa, și că și-a creat prieteni imaginari doar ca să nu înnebunească.

Singurătatea poate fi dăunătoare pentru sănătatea mentală și fizică. Persoanele izolate social sunt mai puțin capabile să facă față situațiilor stresante. De asemenea, este foarte probabil ca astfel de persoane să se simtă deprimate și pot avea probleme cu prelucrarea informațiilor. De asemenea, cercetătorii au descoperit că sistemul imunitar al unei persoane singure răspunde în mod diferit la combaterea virușilor, făcând-o mai puțin imună la aceștia.

Efectele izolării pot deveni și mai pronunțate dacă se trăiește în întuneric total, având atât consecințe fizice, cât și psihologice. Două dintre mecanismele cheie pentru reglarea ciclului somnului, melatonina hormonală și nucleul suprachiasmatic al creierului, se bazează pe lumină pentru a funcționa. Lumina zilei ne reduce nivelurile de melatonină, ajutându-ne să ne simțim treji. Lumina zilei ajută, de asemenea, nucleul suprachiastmatic să ne reinițializeze timpul de veghe dacă ciclurile noastre de somn încep să se deplaseze. Fără lumina zilei, ritmul nostru circadian de 24 de ore se poate schimba. Acest lucru explică de ce oamenii care explorează sistemele de peșteră, de exemplu, pot afla că ciclul lor de somn-trezire devine perturbat. Acest lucru înseamnă că momemntul în care simți ca ai nevoie să dormi nu rămâne într-un model regulat și se poate schimba în fiecare zi.

Perturbările ritmului nostru circadian ne pot face să ne simțim deprimați și obosiți. Acest lucru a fost, de asemenea, legat de creșterea riscului de cancer, rezistența la insulină și boli de inimă, precum și alte probleme fizice, cum ar fi obezitatea și îmbătrânirea prematură. Persoanele izolate pot prezenta, de asemenea, halucinații. Lipsa de stimuli determină oamenii să dezvăluie greșit gândurile și sentimentele interne așa cum se întâmplă în mediul exterior. În esență, halucinațiile se întâmplă din cauza lipsei de stimulare a creierului.

Oamenii aflați în izolare totală pot simți, de asemenea, că există o prezență fantomatică sau cineva care le urmărește mișcările. În timp ce impactul izolației totale poate fi sever, vestea bună este că aceste efecte sunt reversibile. Expunerea la lumina naturală poate, în mod normal, să corecteze modelele de somn, deși acest lucru poate dura săptămâni sau chiar luni, în unele cazuri, înainte de a fi complet ajustat.

Reconectarea cu alți oameni poate reduce singurătatea și ne poate ajuta să ne readucă la o bună sănătate mintală și fizică. Cu toate acestea, unii oameni care au fost izolați împotriva voinței lor pot dezvolta probleme de sănătate mintală pe termen lung, cum ar fi tulburarea de stres post-traumatic (PTSD).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS