16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBrazilia: 115 morti si 248 de disparuti, in urma unei catastrofe miniere

Brazilia: 115 morti si 248 de disparuti, in urma unei catastrofe miniere

Foto Agerpres
Foto Agerpres

Bilanţul catastrofei din Brumadinho a urcat vineri la 115 morţi şi 248 de dispăruţi, după ruperea unui baraj minier în sud-estul Braziliei la 25 ianuarie, au anunţat autorităţile locale, relatează AFP, citata de Agerpres.

Sunt până în prezent „248 de dispăruţi, 115 morţi şi 71 de corpuri identificate”, a declarat Flavio Godinho, locotenent-colonel în Apărarea Civilă din Minas Gerais (mare stat minier din sud-estul ţării), care coordonează operaţiunile de salvare. Ultimul bilanţ comunicat joi indica 110 morţi.

Televiziunile locale au difuzat vineri o impresionantă serie de imagini filmate de camerele de securitate arătând momentul exact al ruperii barajului.

Echipele de salvare (poliţie şi pompieri) erau din ziua tragediei în posesia acestor înregistrări, dar au hotărât să nu le divulge pentru „a nu provoca o panică generalizată în rândul populaţiei” în orele ce au urmat, a afirmat purtătorul de cuvânt al pompierilor din Minas Gerais, Pedro Aihara.

Imaginile le-au servit pentru a analiza traiectoria reziduurilor şi stabili mai exact ariile de căutare. La începutul catastrofei, şuvoiul de noroi a putut atinge o viteză de 70 sau 80 de kilometri pe oră, a precizat el.

Majoritatea celor morţi şi dispăruţi lucrau în mina Corrego do Feijao aparţinând grupului Vale şi mulţi erau pe punctul de a lua prânzul la o cantină a întreprinderii, una din primele structuri lovite de noroi.

Catastrofa, care s-a produs în vecinătatea oraşului Brumadinho (39.000 de locuitori), la 60 de kilometri de capitala regională Belo Horizonte, a avut loc la numai trei ani după un accident similar în împrejurimi, la mina Samarco (joint-venture între Vale şi australianul BHP)

Dezastrul din 2015 a lovit oraşul Mariana, cu un număr de morţi (19) mai redus decât la Brumadinho. În schimb, a devastat ecosistemul local, devenind cea mai gravă catastrofă ecologică din istoria Braziliei, mai informeaza Agerpres.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS