Un raport anual privind criminalii de război nazişti dat publicităţii duminică apreciază Germania pentru eforturile sale de a-i investiga şi inculpa pe cei vinovaţi. În aproape două decenii au fost condamnați 105 criminali de război naziști, dintre care cei mai mulți locuiau în Italia și SUA. 
Centrul Simon Wiesenthal evidenţiază noua politică de inculpare a Germaniei adoptată în 2011, care permite ca orice persoană care a activat în lagăre sau în echipele de criminali ale Einsatzgruppen să poată fi condamnate de complicitate la crimă doar în baza faptului că a participat la aceste acţiuni, scrie Agerpres.

Raportul din acest an acoperă perioada dintre 1 aprilie 2017 şi 31 martie 2018, fiind dat publicităţii cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Potrivit documentului, în Germania au avut loc în perioada analizată trei noi inculpări şi s-a depus o cerere de extrădare din Polonia.
În total, din ianuarie 2001 şi până în martie 2018 au fost condamnaţi 105 de criminali de război nazişti, potrivit raportului. Patruzeci şi şase dintre ei locuiau în Italia, 39 în SUA, opt în Germania şi opt în Canada. În aceeaşi perioadă au avut loc 105 inculpări ale unor criminali de război nazişti, dintre care 35 în SUA, 33 în Italia şi 22 în Germania.

Monica Stuparu
Lucrează din 1998 la Gazeta de Sud şi consideră că unul dintre secretele reuşitei în acest domeniu este seriozitatea. E o persoană deschisă la ceea ce este nou, iar cea mai recentă provocare este să descopere tot ce se întâmplă în sistemul medical din Oltenia şi să ofere cititorilor informaţii corecte şi echidistante.