24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlertă pentru turiştii de pe Valea Prahovei şi din zona munţilor Făgăraş. Noile ninsori pot produce avalanşe

Alertă pentru turiştii de pe Valea Prahovei şi din zona munţilor Făgăraş. Noile ninsori pot produce avalanşe

Riscul de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş şi Bucegi este mare, de gradul 4 pe o scară de la 1 la 5, până marţi seara. Totodată, meteorologii anunţă noi ninsori la munte.

Meteorologii anunţă că în ultimele 24 ore vremea a fost închisă şi a nins.

Luni la ora 14.00, zăpada era de 172 centimetri la Bâlea-Lac, 114 centimetri la Vârful Omu, 75 centimetri la Semenic, 68 centimetri la Sinaia, 58 centimetri la Parâng, 64 centimetri la Vârful Călimani, 52 centimetri la Vârful Ceahlău, Vârful Vlădeasa şi Vârful Ţarcu, 42 centimetri la Predeal, 26 centimetri la Vârful Iezer-Rodnei şi 21 centimetri la Fundata.

Până marţi seara vremea se va menţine în general închisă şi pe arii restrânse va ninge slab. Vântul va sufla slab şi moderat cu intensificări trecătoare pe creste. Se va semnala ceaţă, asociată în zonele înalte şi cu depunere de chiciură.

Deoarece stratul de zăpadă este instabil, fiind constituit din zăpadă recentă, depusă în ultimele trei zile, care atinge pe alocuri 30 centimetri, riscul de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş şi Bucegi, la altitudini de peste 1.800 de metri, este mare, de gradul 4 pe o scară de la 1 la 5.

”Declanşarea avalanşelor e probabilă chiar şi printr-o supraîncărcare slabă a stratului. Având în vedere că ultimele ninsori s-au depus peste un alt strat instabil mai vechi sunt condiţii inclusiv pentru declanşarea unor avalanşe de mari dimensiuni”, arată meteorologii.

În munţii Ţarcu – Godeanu, Parâng – Şureanu, Rodnei şi Călimani – Bistriţei – Ceahlău riscul de producere a avalanşelor se menţine însemnat – de gradul 3 – la altitudini de peste 1.800 de metri, în timp ce în Munţii Vlădeasa – Muntele Mare riscul a fost redus la moderat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS