22.8 C
Craiova
duminică, 15 septembrie, 2019
Acasă Actualitate UE: Juncker laudă euro ca pe un 'simbol al unităţii', în contextul...

UE: Juncker laudă euro ca pe un ‘simbol al unităţii’, în contextul în care moneda împlineşte 20 de ani

-

La douăzeci de ani de la introducerea euro, înalţi oficiali ai UE, între care şi şeful executivului european, Jean-Claude Juncker, au onorat importanţa monedei unice europene, numind-o „un simbol al unităţii, suveranităţii şi stabilităţii”, relatează luni dpa.

„Euro a devenit un simbol al unităţii, suveranităţii şi stabilităţii”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, care s-a numărat printre cei care au semnat tratatul de creare a monedei unice a UE.

„Sunt convins că aceasta a fost semnătura cea mai importantă pe care am pus-o vreodată”, a adăugat el, potrivit unui comunicat difuzat luni.

„Crearea euro în urmă cu 20 de ani – alături de eliberarea Europei Centrale şi de Est şi reunificarea Germaniei – a fost un moment crucial în istoria europeană”, a afirmat la rândul său preşedintele Consiliului European Donald Tusk.

În acelaşi timp, amândoi au subliniat necesitatea consolidării euro împotriva viitoarelor crize.

„Nu există îndoieli cu privire la voinţa noastră politică”, a declarat Juncker. „Noi trebuie să fim pregătiţi pentru ceea ce ne poate aduce viitorul”, a adăugat el.

Euro a devenit moneda oficială a 11 state membre ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 1999, permiţând plăţile prin cecuri, carduri de credit şi transferuri bancare, scrie Agerpres.

Monedele şi bancnotele euro au intrat în circulaţie în 2002.

În prezent, euro este utilizat de aproximativ 340 de milioane de cetăţeni în 19 din cele 28 de state membre ale UE, devenind a doua cea mai importantă valută în lume după dolarul american. În plus, 60 de ţări din întreaga lume şi-au legat moneda de euro, scrie Ageepres.

„După 20 de ani, există acum o generaţie ce nu cunoaşte altă monedă naţională”, a remarcat şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.

Ana-Maria PREDILĂ
Ana-Maria PREDILĂ
A făcut studii de jurnalism la Université Lille 3, Charles de Gaulle, în Franţa şi este o persoană căreia îi place comunicarea şi socializarea. Vrea să fie informată şi să aleagă conform propriei conştiințe şi nu după cum dictează obiceiurile comunității. Îi place să citească şi să meargă la teatru.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.