14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate"Copilul lui Krakatoa", vulcanul care face ravagii în Indonezia

„Copilul lui Krakatoa”, vulcanul care face ravagii în Indonezia

Vulcanul responsabil de declanşarea unui tsunami devastator care a lovit Indonezia în noaptea de sâmbătă spre duminică provocând moartea a cel puţin 222 persoane a fost „născut” de legendarul Krakatoa şi a ieşit din apă în urmă cu 90 de ani. Activitatea acestuia este urmărită îndeaproape de un deceniu, informează Agerpres, citând AFP.

Anak Krakatoa, care în indoneziană înseamnă „copilul” lui Krakatoa, a devenit deosebit de activ începând din luna iunie. El expulzează ocazional în atmosferă coloane de cenuşă ce pot atinge înălţimi considerabile. În luna octombrie, o ambarcaţiune turistică a fost la un pas de a fi lovită de fragmente de lavă incandescentă aruncate din crater.

Potrivit specialiştilor, Anak Krakatoa s-a format în jurul anului 1928 în caldeira vulcanică a Krakatoa, un vast bazin rezultat în urma unei erupţii ce provoacă afundarea vârfului unui vulcan. Krakatoa a cunoscut în anul 1883 un episod catastrofic.

Existenţa lui Anak Krakatoa a debutat în mediul submarin, iar în jurul anului 1928 craterul său a apărut la suprafaţa apei. El s-a transformat într-o mică insulă vulcanică, al cărei crater ajunge în prezent la o altitudine de 300 de metri deasupra nivelului mării.

De la naşterea sa, Anak Krakatoa se află într-o „stare semi perpetuă de activitate eruptivă” şi înregistrează erupţii la fiecare doi sau trei ani, a declarat pentru AFP vulcanologul Ray Cas de la Universitatea Monash din Australia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS