Scrisoare de decembrie: “Dragul meu, dacă ai fi ştiut că pleci să te întâlneşti cu glonțul, ca să poată fura ei 30 de ani, te-ai mai fi dus să lupți pentru libertate?”

Revoluția (Foto: Ziariștii.com)
Revoluția (Foto: Ziariștii.com)
Autori


Un text emoționant până la lacrimi: scrisoarea unei mame de erou-martir, postată de Marian Dumitru pe contul său de Facebook. Întrebări retorice şi răspunsuri sincere leagă dureros crimele din 1989 de patimile prezentului. Textul a fost publicat pe site-ul Ziariștii.com.

Scrisoare de decembrie

Dragul meu, au trecut 29 de ani.

Mai mulți decât aveai tu când ai plecat dimineața de acasă, ca să te lupți „pentru libertate şi fericire”. Astăzi, acum 29 de ani, ai ieşit pe uşă. Nu te-ai mai întors, te-a omorât un glonț răzleț.

Mie mi-au zis că sunt mamă de erou; dar eu aş fi vrut să fiu mamă de băiat în viață.

Dragul meu, am rămas singură. Au plecat toți de lângă mine. Unii au murit, restul au plecat din țară. Eu le-am zis că tu ai murit în acel decembrie şi pentru libertatea şi fericirea lor. Dar ei au zis că nu se simt nici liberi şi nici fericiți, aşa că au plecat.

Toți copiii cu care te jucai în fața blocului au crescut, s-au făcut oameni mari şi au plecat şi ei. Nu mai am pe nimeni cu care să vorbesc despre tine.

De parcă nici n-ai fi fost vreodată…

Dragul meu, iubita ta de atunci, din decembrie, s-a căsătorit şi a plecat şi ea. M-a sunat acum vreo douazeci de ani, că e în America, are trei copii şi e fericită.

Eu nu am decât o geacă subțire de fâş, cu care ai plecat. Era albă şi curată, dar ei mi-au dat-o roşie înapoi. Și murdară de pământ…


La început, mă uitam la televizor, dar nu vedeam decât cum s-au pus toți pe furat şi pe distrus țara pentru care ai murit tu. Aşa că nu m-am mai uitat, că mă durea, dragul meu.

Ce putere am eu împotriva tâlharilor? Toată puterea mea întreagă erai tu, dragul meu…

În ultimii ani, am deschis televizorul doar la final de decembrie; că mereu povesteşte de tine şi de ceilalți care au ieşit pe străzi „pentru libertate şi fericire”. Uneori te arată şi pe tine în poze. Mă uit şi plâng, dragul meu.

Au trecut 29 de ani şi iarăşi e decembrie. Am deschis astăzi televizorul.

Dar nu mai zic nimic de tine. Zic doar că ăştia care au distrus țara de când ai murit tu îşi dau o lege ca să scape.

Dragul meu, dacă tu ai fi ştiut, în dimineața aia rece de decembrie, că pleci să te întâlneşti cu glonțul, ca să poată fura ei 30 de ani şi apoi să scape nevinovați, mi-ai mai fi spus că mergi să lupți „pentru libertate şi fericire”?

Dragul meu, mai bine stăteai acasă…

Mai bine încuiam şi aruncam cheia pe geam.

Închid televizorul şi mă pregatesc să mor. Și după ce eu n-oi mai fi, nimeni nu-şi va mai aminti de tine şi de dimineața aceea de decembrie.

De parcă nici n-ai fi fost… dragul meu…Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 22 decembrie 2018

Actualitate

» Gorj: Probleme cu apa în două comune
» Gorj: Bătrână de 81 de ani, accidentată la Bâlteni
» Gorj: Bărbat rănit după ce a încercat să se sinucidă
» Peste 2.000 de persoane în marș din Piața Victoriei spre Piața Universității. Se scandează „Libertate!” , „Jos comuniștii!” și „PSD, ciuma roșie”
» Dolj: Accident la Robănești. O femeie a fost ranita
» Protest in Capitala. Oamenii incep sa se stranga in Piata Victoriei: 22 Decembrie – Revolutia noastra
» Vâlcea: Panică la mall
» ALERTĂ METEO. ANM a emis prima averizare cod PORTOCALIU de viscol din această iarnă
» Franta: Proteste ale Vestelor galbene, reluate sambata. Un şofer a murit într-un accident, în urma barajelor făcute de manifestanti
» Bloomberg: Principalele crize politice care ar putea izbucni în 2019. Din ce ţări vin pericolele
» Reacţie de ultimă oră a administratorilor de fonduri de pensii: Guvernul a pus o bombă cu ceas pentru Pilonul II, iar ceasul arată maxim 6 luni
» Peste 6,04 milioane de români cu pensii private vor putea opta să se transfere la sistemul public de pensii. Statul ar câștiga miliarde. Cine pierde?
» Craiova: Bătaie într-un restaurant
» Managerul Filarmonicii Oltenia, cel care cerea un glonţ în cap mamelor care-şi duc copiii la proteste, implicat intr-un nou scandal: „Bă, nesimţitule, ieşi din biroul meu!“
» IGPR: Peste 120.000 de persoane au intrat în ţară în ultimele 24 de ore
» Liberalul Florin Citu, reacţie dură la măsurile fiscale intempestive ale Guvernului: “Voi iniţia întâlniri cu toţi cei afectaţi de ordonanţa criminală pentru sectorul privat”
» Olt: “Family Cup”, competiție inedită de tenis de masă
» 22 decembrie 1989. Ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
» Ministerul Justiţiei propune revizuirea planului de actiune pentru Strategia 2015-2020
» Țara unde o amendă rutieră poate depăși 2.100 de euro
» Fiscalitatea in 2019: Schimbări la taxarea jocurilor de noroc, taxa pe lăcomie și pensiile private
» Scrisoare de decembrie: “Dragul meu, dacă ai fi ştiut că pleci să te întâlneşti cu glonțul, ca să poată fura ei 30 de ani, te-ai mai fi dus să lupți pentru libertate?”
» Vâlcea: Doi copii, grav răniți într-un incendiu

Local

» Pastorală la Naşterea Mântoitorului Iisus Hristos a Dr. Irineu, prin harul lui Dumnezeu Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei

Sport

» Fotbal / Real Madrid a câştigat Cupa Mondială a cluburilor
» Fotbal / „U“ Craiova a punctat la capitolul imagine: a deschis noul magazin oficial! (galerie foto)
» Fotbal / Vardar Skopje şi Levski Sofia, excluse de UEFA din cupele europene
» Baschet (m) / SCM „U“ Craiova, perdantă la Oradea
» Fotbal / Liga I, etapa a 21-a (ultima din 2018)

Top