9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlertă de avalanşe. Risc însemnat la altitudini de peste 1.800 de metri

Alertă de avalanşe. Risc însemnat la altitudini de peste 1.800 de metri

Meteorologii anunţă că riscul producerii unor avalanşe în zona înaltă a munţilor Făgăraş şi Bucegi este însemnat, deoarece stratul de zăpadă este instabil, scrie Mediafax.

Potrivit meteorologilor, riscul producerii avalanşelor în Munţii Făgăraş şi în Munţii Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, este de trei – risc însemnat. Meteorologii anunţă temperaturi între minus 17 grade şi minus 13 grade la altitudini de peste 1.800 de metri, vânt, ninsori, şi ceaţă. De vineri seara, vremea va deveni închisă şi în întreaga zonă montană se vor semnala ninsori moderate cantitativ şi se va depune un strat nou de zăpadă, care poate atinge 20-25 centimetri în zonele înalte. Vântul va sufla moderat, cu intensificări de 70-90 kilometri pe oră pe creste, viscolind sau spulberând zăpada. Temporar se va semnala ceaţă, asociată şi cu depunere de chiciură pe creste. Temperaturile vor ajunge la minus 12 grade, la altitudini mai mari de 1.800 de metri. ”În partea superioară regăsim un strat important de zăpadă proaspătă sau recentă, pulver, depus în zilele precedente, de grosime variabilă, ce poate atinge pe alocuri 30-50 cm, strat cu rezistenţă
scăzută şi coeziune slabă între cristale şi cu straturile mai vechi. Pe văi şi în zonele adăpostite sunt depozite de zăpadă mai importante, iar pe versanţi plăci de vânt cu rezistenţă scăzută. Pe pantele mai înclinate, chiar şi în condiţii de slabe supraîncărcări se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii”, arată meteorologii.

La altitudini mai mici de 1.800 de metri, riscul de avalanşe este redus, stratul de zăpadă fiind redus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS