Foto: gandul.info

Mai mulţi jurnalişti au fost maltrataţi, chiar răniţi, în timpul timpul protestelor de la Paris ale ”vestelor galbene”, mulţi dintre ei fiind ţinta unor dispozitive de tip ”flash-ball”, potrivit informaţiilor difuzate de media lor sau de reţelele sociale, relatează AFP, citat de Agerpres.

Doi fotoreporteri de la cotidianul Le Parisien au fost atinşi de tiruri ale lansatoarelor ”flash-ball” pe Champs-Elysees, unul la gât, celălalt la genunchi, a relatat ziarul. Un jurnalist al agenţiei de presă audio A2PRL a relatat, aducând drept dovadă o fotografie cu hematomul cu care s-a ales, că un poliţist a tras în direcţia lui cu acelaşi tip de lansator, în timp ce el avea la vedere legitimaţia sa de presă.

Alţi reporteri au afirmat la rândul lor că au fost atacaţi de persoane turbulente sau de manifestanţi sâmbătă în cursul mobilizării ”vestelor galbene”, care s-a soldat cu confruntări violente în mai multe locuri ale capitalei franceze. Mai mulţi jurnalişti s-au plâns, de asemenea, că echipamentele lor de protecţie au fost confiscate de către forţele de ordine, expunându-i astfel unor riscuri de ordin fizic.

Circa 125.000 de manifestanţi au defilat sâmbătă în capitala Franţei în cadrul mişcării ”vestelor galbene”, a făcut cunoscut ministrul de interne, Christophe Castaner, care a anunţat, de asemenea, că 1.385 de persoane au fost reţinute. „Vestele galbene”, provenite majoritar din rândul claselor populare şi de mijloc, se declară excedate de politica fiscală şi socială a preşedintelui Emmanuel Macron.

Pasul înapoi făcut de guvern în privinţa majorării taxei la carburanţi, prima revendicare a protestatarilor, nu a condus însă la stingerea mişcării, care se opune elitelor politice şi partidelor tradiţionale, şi este lipsită de lideri veritabili, ceea ce face dificile tentativele de negociere ale guvernului.