16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA cumpărat cu câteva lire un bol de la un târg de vechituri. Peste câţiva ani, vasul i-a adus un profit considerabil

A cumpărat cu câteva lire un bol de la un târg de vechituri. Peste câţiva ani, vasul i-a adus un profit considerabil

Un bărbat a folosit timp de mai mulţi ani pe post de suport pentru periuţa de dinţi un bol de ceramică din Epoca Bronzului, vechi de aproape 4.000 de ani.

Karl Martin, un evaluator de la compania Hansons Auctioneers din Anglia, a cumpărat obiectul în 2013, la o licitaţie organizată într-un târg de vechituri. Bărbatul a dat 4 lire sterline pe bol, iar la momentul respectiv nu a ştiut cât de valoros este, transmite Inquisitr, citat de Mediafax.

Martin şi-a dat seama că s-ar putea să deţină ceva deosebit atunci când la compania pentru care lucrează a văzut obiecte de olărie cu desene similare. Atunci, bărbatul a dus bolul la un coleg, James-Seymour Brenchley, specializat în artă veche. Acesta i-a spus că bolul datează de acum 4.000 de ani. Obiectul provenea din Valea Indului, dintr-o zonă din Afganistanul de astăzi şi a fost realizat de un artizan din civilizaţia harappă.

Bolul a fost scos la licitaţie chiar de către Hansons Auctioneers şi a fost vândut pentru 80 de lire sterline. Nu o avere, dar i-a adus un profit substanţial lui Martin, având în vedere că a dat pe el doar 4 lire.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS