12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRăzboiul comercial SUA-China: Donald Trump şi Xi Jinping, de acord să suspende noile tarife comerciale

Războiul comercial SUA-China: Donald Trump şi Xi Jinping, de acord să suspende noile tarife comerciale

Preşedintele SUA Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping au convenit să sisteze aplicarea noilor tarife comerciale pentru o perioadă 90 de zile, timp în care să se poată purta discuţii pe această temă, informează BBC, citat de Mediafax.

Cei doi lideri au avut o intrevedere de aproximativ două ore, la Buenos Aires, după summit-ul G20, prima intrevedere de acest fel de la izbucnirea războiului comercial.

China a anunţat că preşedinţii Xi Jinping şi Donald Trump că au convenit să nu impună noi tarife comerciale după 1 ianuarie 2019.

La summitul G20 din Argentina, liderii G20 au convenit asupra unei declaraţii comune care menţionează diviziunile privind comerţul, dar nu critică protecţionismul.

Înainte de G20, Donald Trump a declarat că intenţionează să continue planurile de majorare a tarifelor la bunuri importate din China, în valoare de 200 miliarde de dolari, de la 10% la 25%, începând cu luna ianuarie.

După întrevederea avută de Trump cu preşedintele Chinei, Casa Albă a anunţat că măsura de majorare a noilor tarife este suspendată pentru 90 de zile, dar a avertizat că dacă nu se va ajunge la un acord, noile taxe vor creşte conform planului.

„Dacă la sfârşitul acestei perioade, părţile nu pot ajunge la un acord, tarifele de 10% vor fi majorate la 25%”, a transmis administraţia Donald Trump.

Pe de altă parte, SUA a precizat că în schimb, China a fost de acord să cumpere o cantitate nespecificată, dar „foarte substanţială” de produse agricole, energetice, industriale şi alte produse.

Informaţia a fost confirmată anterior şi de la Beijing. Potrivit televiziunii publice din China, „nu vor fi impuse taxe suplimentare, după 1 ianuarie, dar negocierile dintre cele două părţi vor continua”.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS