22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrognoză meteo decembrie. Când reîncep ninsorile

Prognoză meteo decembrie. Când reîncep ninsorile

Începând de duminică începe un proces de încălzire. Va fi o încălzire rapidă și semnificativă. Se vorbește despre posibilitatea ca și această iarnă să fie mai grea, cu fenomene cele mai intense în a doua parte a ei, de la jumătatea lui ianuarie.

Chiar dacă ne gândim cu o strângere de inimă la episoadele de ger, ninsori abundente la noi în țară, aceasta e iarna și ar fi bine ca aceste episoade să apară în lunile de iarnă. Cu cât ne bucurăm că iarna începe mai târziu, cu atât există posibilitatea ca ea să se prelungească în primăvară pentru că natura își caută echilibrul.
E foarte important să urmărim la scară europeană ceea ce se întâmplă. La noi, în zona țării noastre, în estul Europei e această presiune ridicată asociată cu temperaturi foarte scăzute, în timp ce în vest e presiune scăzută, furtuni care vin din Atlantic. Aceste furtuni foarte persistente aduc aer oceanic, o masă bogată mult în vapori de apă și cu temperaturi mai ridicate și care influențează vremea din Europa de Vest. Semnalul dinspre acolo este. Săptămâna viitoare așteptăm ca acele furtuni venite dinspre ocean să ajungă la limita lor estică înspre țara noastră și atunci să asistăm la aceste modificări în regimul termic. S-ar putea ca ninsorile să apară dincolo de ziua de marți.
Temperaturile vor crește. Noaptea încă se vor menține negative. E firesc la început de decembrie, dar nu la valorile de acum. Putem vorbi de o încălzire cu 10 grade și foarte rapidă, astfel încât să ajungem la maxime pozitive ziua. Prețul încălzirii e că vor fi înnorări, așteptăm și precipitații.
La nivelul celor 3 luni se discută despre posibilitate ca fenomene mai severe să apară în a doua parte a iernii, iar pe ansamblul ei, cel puțin în Europa Centrală și de Est, să fie ușor mai caldă decât ar fi firesc. E un semnal care trebuie luat cu foarte mare reținere pentru că această circulație la scară mare induce o incertitudine destul de mare în estimările de durată lungă.

Vom avea zăpadă de sărbători?

Greu de spus. Să sperăm că acel semnal al apariției precipitațiilor în cursul săptămânii viitoare să însemne apariția ninsorilor la munte și să sperăm ca măcar acolo sărbătorile să aducă ninsoare.(sursa:digi24)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS