24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlba Iulia devine Capitala României pentru o zi. 200.000 de români sunt așteptați să participe la evenimentele din 1 Decembrie

Alba Iulia devine Capitala României pentru o zi. 200.000 de români sunt așteptați să participe la evenimentele din 1 Decembrie

Aproximativ 200.000 de români sunt așteptați să participe la evenimentele din 1 Decembrie la Alba Iulia, rezervările turistice fiind făcute de luni de zile, chiar din 2017.

Încă din 30 noiembrie, Catedrala naţională din Alba Iulia a fost plină de oameni veniţi cu bucurie din toată ţara la praznicul Sfântului Apostol Andrei, primul hram al Catedralei. Slujba a fost ţinută de patriarhul Daniel şi de patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului, venit special în ţara noastră pentru această sărbătoare.

Marșul Unirii, de la 8 dimineața

Programul zilei de 1 Decembrie la Alba Iulia va debuta cu Marșul Unirii, organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012, de la ora 08:00, cu pornire de la gara feroviară.

La eveniment vor participa peste 15.000 de basarabeni și nord-bucovineni, membri ai Diasporei, dar și români din Maramureș, Covasna veniți pe jos sau cu căruțele, întocmai ca la 1918. De peste Prut vor participa la evenimentul istoric peste 7.000 de români, informează Realitatea de Alba.

Marșul Unirii va reface atmosfera de acum 100 de ani. Vor fi fluturate steaguri tricolore orizontale, cu denumirea localităților din care vin participanții. Traseul Marșului Unirii are 6 kilometri și se va desfășura pe traseul Gara Alba Iulia – Bulevardul Ferdinand – str. Tudor Vladimirescu – str. Emil Racoviță – Bulevardul Republicii – Calea Moților – strada Doctor Ion Rațiu – Bulevardul Horea – Piața Tricolorul – strada Unirii.

În fața gării feroviare din Alba Iulia vor ajunge și cele trei autocare tricolore, care au însoțit Caravana Unirii. Acestea prezintă o expoziție cu 100 de simboluri ale Marii Uniri din 1918, care va putea fi vizitată de către cei prezenți în capitala Unirii pe 1 decembrie.

1.600 de militari la Parada de la ora 15,30

Parada 1 Decembrie 2018 Alba Iulia program. În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 15.30, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, va avea loc ceremonia militară la care vor lua parte aproximativ 1.600 de militari și specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații și Administrației Naționale a Penitenciarelor, cu aproximativ 150 mijloace tehnice și 23 de aeronave militare. În blocurile de defilare se vor regăsi militari și tehnică ale armatei poloneze.

Parada 1 Decembrie 2018 Alba Iulia program. Pe timpul ceremoniilor din Alba Iulia vor fi executate câte 21 de salve de artilerie.

Parada 1 Decembrie 2018 Alba Iulia program. Ceremoniile militare vor putea fi urmărite și online, accesând pagina de facebook a Ministerului Apărării Naționale (facebook.com/mapn.ro/).

Parada 1 Decembrie 2018 Alba Iulia program. Activități similare vor avea loc în marile garnizoane din țară, cu participarea reprezentanților Armatei României, precum și în teatrele de operații în care se află în misiune militari români. Cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS