22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateATAC CHIMIC în Siria: Peste 100 de persoane, rănite după ce au inhalat gaz toxic în oraşul Alep

ATAC CHIMIC în Siria: Peste 100 de persoane, rănite după ce au inhalat gaz toxic în oraşul Alep

Peste 100 de persoane au fost rănite în urma unui atac cu gaz toxic comis sâmbătă de rebeli în oraşul Alep din Siria, au transmis autorităţile, citate de presa locală, menţionând că este primul atac de acest gen din regiune, relatează Reuters.

Autorităţile locale îi acuză pe insurgenţi de comiterea atacului. Bilanţul victimelor s-a dublat în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce mai multe persoane au raportat probleme respiratorii, informează Mediafax.

Agenţia de presă SANA a transmis duminică dimineaţă că 107 persoane au fost rănite în Alep, după ce militanţii au atacat trei districte folosind proiectile cu gaz toxic.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a raportat 94 de cazuri de sufocare.

Incidentul de sâmbătă este cel mai grav din Alep din ultimii doi ani, când forţele guvernamentale au preluat din nou controlul regiunii.

Reprezentanţii oficiali ai rebelilor au negat utilizarea de arme chimice şi au acuzat Guvernul de la Damasc că încearcă să însceneze atacul.

Rusia, aliat principal al Administraţiei de la Damasc, a acuzat duminică insurgenţii de bombardarea Alepului cu obuze încărcate cu gaz clorhidric. Ministerul Apărării din Rusia a transmis că proiectilele au fost lansate dintr-o zonă din regiunea Idlib, controlată de militanţi.

„Obuzele conţineau gaze toxice care au dus la sufocarea mai multor civili. Aceştia au fost transportaţi la spitalul al-Razi şi la Spitalul Universitar din Alep pentru a fi trataţi după inhalarea substanţelor toxice”, a declarat Issaam al-Shili, şeful poliţiei din Alep.

„Nu putem şti exact ce fel de gaz a fost folosit, dar credem că a fost gaz clorhidric având în vedere simptomele pacienţilor”, a declarat Zaher Batal, directorul Sindicatului Medicilor din Alep.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS