8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiviu Dragnea contestă şi noul complet de cinci judecători de la Curtea Supremă. Ce au spus avocaţii liderului PSD în instanţă

Liviu Dragnea contestă şi noul complet de cinci judecători de la Curtea Supremă. Ce au spus avocaţii liderului PSD în instanţă

Liviu Dragnea contestă şi noul complet de judecată de la ÎCCJ deoarece, potrivit apărătorilor săi, decizia ar fi nelegală întrucât instanţa supremă a tras la sorţi completurile de cinci judecători înainte de a fi publicată motivarea deciziei CCR pe conflictul între instanţa supremă şi Parlament, scrie Mediafax.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, contestă şi noul complet de cinci judecători de la instanţa supremă, care va judeca dosarul DGASPC în care el a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Apărătorii săi, prezenţi la termenul de la Curtea de Apel Bucureşti, au precizat, în procesul în care Dragnea a contestat decizia ÎCCJ privind completurile, că instanţa supremă a tras la sorţi judecătorii noilor completuri în mod nelegal, pentru că nu a aşteptat motivarea deciziei CCR cu privire la conflictul juridic constituţional între Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parlament.

„La CCR s-a văzut clar, s-a admis sesizarea, s-a constatat conflictul. Din punctul de vedere al efectelor actelor administrative pe care noi le-am contestat, considerăm că elementele care viciază aceste două hotărâri, se răsfrâng direct asupra drepturilor procesulale, dar nu numai ale domnului Dragnea, ci ale tuturor persoanelor care sunt judecate de completurile de 5 judecători ale Înaltei Curţi. Indiferent cum privim lucrurile, dacă nu există o compunere legală a completului de 5, atunci avem aspecte care ne duc la nelegalitarea hotărârilor judecătoreşti ce urmează a fi luate sau au au fost luate. Având în vedere aspectul fapului că o hotărâre nelegală nu produce efecte, vrem să preîntâmpinăm orice element care ar putea conduce la asemenea soluţie. Îl deranjează (pe Liviu Dragnea, n.r.) elementele de nelegalitate în aplicarea dispoziţiilor legale ale Legii 207/2018, care au modificat dispoziţiile legale ale Legii 304 şi faptul că nu s-a aşteptat publicarea deciziei CCR, astfel încât să fie apreciate inclusiv considerentele care sunt obligatorii, conform deciziei plenului din 1995 şi ale mai multor decizii ale CCR”, a declarat Flavia Teodosiu, avocatul lui Liviu Dragnea, după termenul de la Curtea de Apel Bucureşti.

Preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, a tras la sorţi, în 9 noiembrie, noii judecători din completurile de 5, schimbând şi componenţa celui care judecă apelul în cazul lui Liviu Dragnea. La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie funcţionează două completuri de 5 judecători în materie penală.

Noua componenţă a Completului 1 penal de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este formată din judecătorii: Rodica Cosma, Valentin Horia Şelaru, Simona Cristina Neniţă, Francisca Maria Vasile şi Ioana Alina Ilie. Pentru cotinuitatea completului, în situaţii speciale, au fost aleşi şi judecători supleanţi. Aceşta sunt judecătorii: Tatiana Rog, Florentina Dragomir, Andrei Claudiu Rus, Luciana Mera şu Săndel Macavei.

Completul 2 penal este format din judecătorii: Lavinia Lefterache, Ionuţ Matei, Aurel Gheorghe Ilie, Ioana Bogdan şi Ştefan Pistol. Membrii supleanţi ai acestui complet sunt judecătorii: Oana Burnel, Rodica Aida Popa, Maricela Cobzariu, Leontina Şerban şi Iulian Dragomir. Atât completul 1 cât şi completul 2 vor fi prezidate de căte cel mai în vârstă judecător dintre cei traşi la sorţi.

La completul numărul 1 de 5 judecători se află în apel cauzele lui Liviu Dragnea- apelul în dosarul anagajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC)Teleorman, Sebastian Ghiţă – dosarul privind intervenţiile la vârful Poliţiei şi Parchetului Prahova, Victor Ponta – dosarul Turceni-Rovinari – şi cauza privindu-l pe actualul secretar general al Guvernului, Toni Greblă.

Instanţa supremă a schimbat, prin tragere la sorţi, membrii completelor de cinci judecători pentru 2018 după ce CCR a decis că există conflict juridic constituţional între Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parlament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS