12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentenarul sfârşitului Primul Război Mondial: Lideri din toată lumea, la Paris

Centenarul sfârşitului Primul Război Mondial: Lideri din toată lumea, la Paris

Parisul găzduieşte duminică ceremonia de comemorare a sfârşitului Primului Război Mondial. Peste 70 de şefi de stat şi de guvern, printre care preşedintele SUA, Donald Trump, preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel, sunt invitaţi la cea de-a 100-a aniversare a Marelui Armistiţiu al Primului Război Mondial.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi liderii politici invitaţi sunt aşteptaţi să participe la o ceremonie care va avea loc pe Champs-Elysees şi care urmează să înceapă la ora locală 11.00 (ora României, 12.00), adică la exact 100 de ani de la ora la care a intrat în vigoarea armistiţiul care a pus capăt Primului Război Mondial, informează agenţia Dpa.

La ceremonii este prezent şi preşedintele Klaus Iohannis.

Macron va susţine un discurs, urmând ca la final să fie reaprinsă flacăra de la Mormântul Ostaşului Necunoscut, aflat sub Arc de Triomphe.

Cei mai mulţi lideri politici urmează ca apoi să participe la un forum al păcii convocat de preşedintele Franţei pentru a comemora încheierea conflagraţiei.

În întreaga lume au loc evenimente de comemorarea a centenarului încheierii războiului, care s-a soldat cu moartea a aproximativ nouă milioane de militari şi a altor câtorva milioane de civili.

Sâmbătă, preşedintele Macron şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au vizitat oraşul Compiègne din nordul Franţei, unde în urmă cu 100 de ani s-a semnat armistiţiul între Franţa şi Germania imperială.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a stârnit o controversă după ce şi-a anulat, din cauza ploii, vizita la un cimitir pentru militarii căzuţi în război.

Înaintea ceremoniei, preşedintele francez Emmanuel Macron l-a primit la preşedintele SUA, Palatul Élysée.

Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la finalul Primului Război Mondial, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a invitat la Paris liderii ţărilor care au luptat în această conflagraţie. Vladimir Putin va avea un scurt dineu de lucru cu omologul său din Statele Unite.

Pe data de 11 noiembrie 1918 s-a semnat armistiţiul dintre Antanta şi Germania, în pădurea de la Compiègne, acordul punând capăt Primului Război Mondial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS