Acasă Actualitate Ţesătoarele de la un atelier din judeţul Dolj au realizat un covor...

Ţesătoarele de la un atelier din judeţul Dolj au realizat un covor oltenesc de 6 mp , dedicat Centenarului Marii Uniri.

Ţesătoarele de la atelierul ARTALASAT din judeţul Dolj, localitatea Bechet au realizat un covor oltenesc de 6 mp, dedicat Centenarului Marii Uniri. Creaţia oltencelor este prezentată în acestea zile, la Muzeul Satului din Bucureşti. Atelierul aparţine Antoanetei Nadu din localitatea Bechet, care a realizat acest model din proprie iniţiativă. Ea spune că acest covor este o operă de artă.  Culorile folosite de jur împrejur sunt roşu, galben şi albastru, în mijloc este pomul vieţii pe fondul culorii pământului – gri -, care stă deasupra hărţii României, în mijlocul căreia se află doi dansatori stilizaţi cu doi porumbei cu ramuri de măslin deasupra capului.
Covorul a fost lucrat de trei ţesătoare, care au muncit zilnic timp de trei luni.
Iar ca toată lumea să ştie ce este Centenarul şi de ce a fost ţesut acest covor, deasupra a fost scris, cu fire de lână colorată cu vopseluri naturale, 1918 – 2018. După finalizarea acestui covor, ţesătoarele din atelierul ARTALASAT s-au apucat să mai lucreze unul mai mic, tot pentru Centenar, care are în mijloc o horă cu personaje – Hora Unirii.

Tehnica de ţesut a covoarelor tradiţionale româneşti, folosită şi în atelierul ARTALASAT al Antonetei Nadu, a fost inclusă în patrimoniul UNESCO, acest atelier fiind dat exemplu şi reprezentând o sursă de inspiraţie pentru Ministerul Culturii în vederea pregătirii documentaţiei.(sursa:agerpres)

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version