8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMulţumim pentru tot, Ilie Balaci!

Mulţumim pentru tot, Ilie Balaci!

 

Cu greu poţi să-ţi găseşti cuvintele când vii de la înmormântarea lui Ilie Balaci. Dacă duminică informaţia privind decesul ne-a tăiat tuturor respiraţia, iar luni încă încercam să ne obişnuim cu ideea, ieri, când a trebuit să ne luăm rămas bun, a fost cumplit. Au fost multe momente sfâşietoare, iar marele Balaci a avut parte de o ceremonie decentă, frumoasă, aşa cum merita.

Ultima dată pe „Ion Oblemenco“

Cu inimile frânte, toţi suporterii Craiovei, pentru că nu s-a mai ţinut cont de nicio rivalitate, au venit dis-de-dimineaţă la stadionul „Ion Oblemenco“ pentru a-şi lua rămas bun de la „Marele Blond“, de la colosul Ilie Balaci. Unii au aşezat coroanele la intrarea din incinta stadionului, unde a fost depus luni seară Ilie Balaci, alţii au păşit mai târziu pe covorul albastru ce ducea la mijlocul terenului de fotbal, acolo unde Ilie Balaci a fost ulterior mutat şi unde a scris multe şi frumoase pagini de istorie pentru Universitatea Craiova şi pentru România. Membrii familiei îndurerate au fost la căpătâiul lui „Iliuţă“ şi au primit condoleanţe de la prietenii apropiaţi, de la reprezentanţii autorităţilor locale şi centrale, ai diverselor instituţii ale statului, dar, mai ales, de la personalităţi din sport. Au venit cu toţii să-l conducă pe ultimul drum pe unul dintre cei mai buni fotbalişti români din toate timpurile. Au aprins lumânări oameni care au „luptat“ sub aceleaşi „arme“ şi idealuri cu Balaci, şi aici îi putem enumera pe cei Craiova Maxima și pe cei din generaţia „Campioanei unei mari iubiri“ rămaşi în viaţă, în speţă Victor Niculescu, Teo Ţarălungă, Costică Donose, Sorin Cârţu, Rodion Cămătaru, Nicolae Negrilă, Nae Ungureanu, Gabi Boldici, Silviu Lung sau Aurică Ţicleanu, care a şi ţinut un discurs emoţionant. Au venit cu coroane şi fotbaliştii din generaţiile ce i-au urmat „Marelui Blond“, cum ar fi Pavel Badea, Gică Popescu, Emil Săndoi, Silvian Cristescu, Dănuţ Bica, Marius Iordache, Gică Craioveanu, Gabi Popescu şi Eugen Trică, unul dintre ginerii defunctului. Şi-au adus omagiul şi echipele cluburilor Universitatea Craiova, SCM Craiova, CSM Craiova, FCU Craiova şi CSO Filiaşi. În templul din Bănie s-au prezentat cu coroane şi flori şi cei care au cunoscut tenacitatea şi valoarea lui Ilie Balaci din postura de adversar. Printre aceştia îi putem enumera pe Mircea Lucescu, Dănuţ Lupu, Gică Hagi, Florin Răducioiu şi alţii.

A părăsit gazonul în aplauze şi scandări

După slujba oficiată de înalţi prelaţi ai Mitropoliei Olteniei, Ilie Balaci a fost ridicat de la mijlocul terenului de militari şi condus prin tunel, în aplauzele şi scandările mulţimii, aşa cum o făcea atunci când era în echipamentul sacru al Ştiinţei în meciurile tari. Rămasă în urma grupului de apropiaţi, mama lui Ilie Balaci, Maria, s-a oprit pentru trei-patru minute în faţa tribunei oficiale şi cu un glas răguşit, răvăşitor, le-a mulţumit suporterilor şi celor prezenţi pentru dragostea arătată fiului ei.
Cortegiul funerar a părăsit complexul sportiv tot în aplauze, peste 2.500 de oameni mergând pe jos spre Biserica „Sfântul Ilie“, acolo unde urma să mai poposească pentru câteva ore Ilie Balaci şi unde se strânseseră deja alte câteva mii de oameni, existând şi grupuri venite special din celelalte judeţe ale Olteniei. Întreaga stradă Nicolaescu Plopşor era plină de coroanele purtate de viitorii fotbalişti ai Băniei, iar aleile erau împânzite de suporterii Craiovei care fluturau un steag cu chipul idolului Balaci şi scandau mereu numele celui mai iubit „leu“ al Ştiinţei. S-au vărsat foarte multe lacrimi în momentul în care militarii au ieşit cu sicriul din biserică, apoi întreaga mulţime s-a regrupat şi a plecat cu destinaţia Cimitirul Sineasca, dar nu înainte de a se opri la Primăria Craiova şi în zona pasajului, pentru ca soborul de preoţi să-i citească. De pe trotuare, spectatorii de ocazie au participat cu aplauze şi chiar cu scandări, cu toţii regretând dispariţia fostului mare fotbalist la doar 62 de ani.

La Sineasca, atmosfera a fost copleşitoare

Ajuns la porţile cimitirului, cortegiul funerar, însoţit de membrii Peluzei Nord care ţineau în mâini un banner uriaş pe care era inscripţionat numele lui Ilie Balaci, a fost primit de alţi 2.000 de oameni, dintre care circa 150 de susţinători ai FCU, membrii Peluzei Sud ‘97. Au uitat de rivalitate şi de animozităţi şi au cântat şi strigat împreună numele lui Ilie Balaci, aprinzând când unii, când ceilalţi torţe şi fumigene ce te duceau cu gândul la vremurile trecute, Ilie Balaci fiind coborât în groapă printre lacrimi, durere sufletească, dar şi armonie.
Îţi mulţumim pentru tot, Ilie Balaci! Ai plecat de pe Pământ, dar nu şi din inimile noastre!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS