Guvernul scoţian a anunţat joi că un caz de encefalopatie spongiformă bovină (BSE) sau boala vacii nebune a fost descoperit într-o fermă din Aberdeenshire, acesta fiind primul caz identificat în Marea Britanie din 2015, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

În jurul fermei a fost instalată o zonă de carantină, în timp ce inspectorii încearcă să identifice originea bolii. „Am activat planul de răspuns al guvernului scoţian pentru a proteja valoroasa noastră industrie zootehnică, inclusiv stabilirea unei interdicţii de deplasare preventivă la fermă”, a transmis Fergus Ewing, ministrul agriculturii din Scoţia, într-un comunicat.

Animalul infectat nu a intrat în lanţul alimentar, iar organismul pentru siguranţa alimentară din Scoţia a anunţat că nu există niciun risc pentru sănătatea umană ca urmare a acestui caz izolat. ESB a fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie la sfârşitul anilor 1980, răspândindu-se de acolo în alte părţi ale Europei.

Datele Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) arată că cele mai recente două cazuri din Marea Britanie au fost depistata în 2015.

„Epidemia de encefalopatie spongiformă bovină din Marea Britanie este în mare parte finalizată, dar există încă un caz ciudat detectat”, a spus Matthew Baylis, şef al catedrei de Epidemiologie Veterinară de la Universitatea din Liverpool.