Acasă Actualitate Pensiile speciale ale aleşilor, pe masa CCR

Pensiile speciale ale aleşilor, pe masa CCR

Ceremonia de validare a Presedintelui Traian Basescu in functia de sef al statului pentru al doilea mandat de cinci ani, la sediul Curtii Constitutionale din Bucuresti, miercuri, 16 decembrie 2009. INTACT IMAGES/Jurnalul National/Christian Silva

Curtea Constituţională a României (CCR) discută marţi sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis, precum şi pe cele ale PNL, USR, PMP asupra Legii privind Codul administrativ.
Camera Deputaților a adoptat, la începutul lunii iulie, cu 175 de voturi „pentru”, 33 „împotrivă” și 15 abțineri proiectul de lege care schimbă Codul Administrativ.
Printre principalele modificări aduse se numără introducerea unor indemnizații speciale pentru aleşii locali și posibilitatea ca aceștia să dețină calitatea de persoana fizică autorizată.
Președintele Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale (CCR) o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind Codul Administrativ al României şi susţine că în cazul acestei legi  încălcarea principiului bicameralismului. Acest act normativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor în cadrul unei sesiuni extraordinare neconstituţional întrunită, cele două Camere ale Parlamentului comportându-se ca şi cum Senatul ar fi avut doar o competenţă de primă Cameră iar Camera decizională – Camera Deputaţilor – ca şi cum ar fi avut deplină competenţă decizională pentru toate materiile reglementate.
De asemenea, el mai susţine că dispoziţiile referitoare la obligaţia autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale, precum şi a personalului din cadrul acestora de a pune în aplicare programul de guvernare aprobat de către Parlament sunt neclare şi critică faptul că prin acest act normativ a fost eliminat un criteriu de integritate pentru cei care pot fi membri ai Guvernului, şi anume, cel referitor la cazurile de incompatibilitate.

Preşedintele mai atrage atenţia, între altele, că nu există un raport de subordonare ierarhică între miniştri şi prim-ministru.

Despre asigurarea folosirii limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale nu ating ponderea, Iohannis consideră că dispoziţia încalcă Legea fundamentală, întrucât nu mai are în vedere criteriul constituţional al „ponderii semnificative” a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale.

Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.
Exit mobile version