16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIaşi: Peste 10.000 de credincioşi asistă la slujba religioasă oficiată de mitropolitul Teofan de hramul Sfintei Parascheva

Iaşi: Peste 10.000 de credincioşi asistă la slujba religioasă oficiată de mitropolitul Teofan de hramul Sfintei Parascheva

Peste zece mii de credincioşi iau parte, duminică, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, la Sfânta Liturghie, oficiată de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, alături de 22 ierarhi din ţară şi trei străinătate, 14 preoţi şi şase diaconi, informează Agerpres.

La slujba liturgică participă un sobor de trei ierarhi străini: IPS Ghiorghios, mitropolit de Kitrous, Katerini şi Platamonas (Grecia), IPS Nicolae de Plovdiv (Bulgaria), PS Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar Patriarhal (Siria).

Spre deosebire de anii trecuţi, la slujba din acest an nu se află niciun oficial de la Bucureşti.

La începutul ceremonialului religios, Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, i-a îndemnat la „detoxifiere digitală” pe credincioşii veniţi pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, din faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

„Vă îndemn să vă închideţi sonorul telefoanelor şi să vă uitaţi mai puţin la ele în timpul slujbei. De asemenea, vă rog să încercaţi să filmaţi mai puţin. (…) Găsiţi imagini mai bune şi mai clare pe Internet. Vă îndemn la puţină asceză şi detoxifiere digitală în timpul slujbei”, a spus mitropolitul Moldovei şi Bucovinei celor peste 10.000 de pelerini care se află la slujba religioasă.

Ceremonialul religios este oficiat pe o scenă special amenajată pe pietonalul din faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei din Iaşi. Pentru credincioşii care se află în zone mai îndepărtate de scenă au fost amplasate mai multe ecrane panoramice.

Alte câteva zeci de mii de credincioşi veniţi în pelerinaj din cursul zilei de sâmbătă formează şi duminică dimineaţa un rând de peste cinci kilometri pentru a se închina la raclele cu moaştele Sfintei Parascheva şi Sfintei Mironosiţe Ecaterina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS