11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremierul Dăncilă a înlocuit 13 din cei 15 membri ai societății civile din CES. UPLR: Ne îndreptăm cu pași rapizi către eliminarea de facto a democrației în procesul legislativ

Premierul Dăncilă a înlocuit 13 din cei 15 membri ai societății civile din CES. UPLR: Ne îndreptăm cu pași rapizi către eliminarea de facto a democrației în procesul legislativ

Guvernul eliminat aproape toți reprezentanții societății civile din Consiliului Economic și Social (CES) printr-o decizie a premierului Viorica Dăncilă. Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR) critică ferm modul în care procesul legislativ tocmai a fost văduvit de expertiza specialiștilor practicieni care au contribuit semnificativ la diminuarea pe cât posibil a erorilor conținute de proiectele de lege discutate în cadrul Consiliul Economic și Social (CES), scrie Hotnews.

UPLR atrage atenția cu privire la gravitatea eliminării peste noapte a oricărei reprezentări relevante din rândul societății civile din CES, a profesiilor liberale. Utilitatea în cadrul procesului legislativ al prezentei profesiilor liberale s-a concretizat și în cazul recentei ordonanțe de urgenta care a modificat legea insolvenței.

„Vedem pe zi ce trece această răbdare din ce în ce mai redusă a Guvernului cu privire la necesitățile democrației de consultare și colaborare, cu mecanisme de control și de echilibrare (checks and balances), cu un timp minim alocat transparenței decizionale și dialogului dintre instituții și specialiștii din domeniu. Si prin eliminarea oricaror reprezentanți ai profesiilor liberale din CES ne îndreptăm cu pași rapizi către eliminarea de facto a democrației în procesul legislativ din România”, a declarat Adrian Vascu, președinte UPLR, potrivit unui comunicat de presă.

Miercuri, 11 octombrie 2018, premierul României a semnat decizia prin care au fost înlocuiți peste noapte 13 dintre cei 15 membrii ai Consiliul Economic și Social.

Conform Uniunii, precedenta componență a CES-ului a fost decisă de Guvernul Ponta în 2015 cu un mandat de 4 ani. Consiliul Economic și Social are rol esențial în procesul legislativ al guvernului, pentru că analizează și avizează toate proiectele de acte normative inițiate de Executiv. Ultima întrunire a CES înainte de publicarea deciziei premierului Dăncilă în Monitorul Oficial de înlocuire a 13 dintre cei 15 membri a fost proiectul de lege privind sistemul de pensii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS