21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBugetele minime de funcționare, soluția pentru criza în care se zbat primăriile rămase fără bani de salarii

Bugetele minime de funcționare, soluția pentru criza în care se zbat primăriile rămase fără bani de salarii

Vicepremierul Paul Stănescu, prezent la Slatina pentru referendumul național și cel local, a declarat că este aproape de adoptare forma noului Cod al Finanțelor Publice Locale și că s-ar fi convenit asupra unor bugete minime de funcționare care să ajute în special primăriile cu număr mic de locuitori.
 
Paul Stănescu a vorbit la Slatina despre cele două referendumuri, cel privind revizuirea Constituției și cel privind redenumirea județului Olt în Olt-Romanați, dar a avut mesaje și pentru a-i liniști pe primarii care au rămas fără bani și stau cu facturile constructorilor în sertare. Astfel, Stănescu a spus că vor fi bani suficienți pentru a finanța PNDL-ul și că toate facturile vor fi onorate.
Mai mult, de la 1 ianuarie fiecare primar ar urma să știe pe ce buget minim, numit buget minim de funcționare, se va putea baza, sumele fiind acoperitoare pentru a nu se mai pune problema plății salariilor, de exemplu. Cel mai mult ar avea de câștigat comunele mici, cu mai puțin de 2.000 de locuitori, pentru care s-a convenit valoarea de 1,5 milioane lei. Și consiliile județene ar urma să beneficieze de valori minime.
„Nu a fost cea mai bună formulă (n.r. – actuala formulă a repartizării banilor către primării și consilii județene). Excedentul, din punctul meu de vedere, este o chestiune foarte sensibilă, care poate sta chiar pe împrumuturi, avansuri AFIR sau alte lucruri. Din discuțiile cu toți colegii, și colegii mei de partid, dar și din alte partide, cred că trebuie să ne punem cu toți la masă să stabilim o formulă de finațare a UAT-urilor. De fapt, codul Finanțelor Publice Locale-i gata, și e gata de mult, a fost în transparență, l-am discutatm, l-am rediscutat, problema a fost că în toate discuțiile cu structurile asociative, asociația județelor, comunelor, municipiilor și orașelor, lucrurile.., fiecare, au păreri diferite aici, dar ca filosofie, împreună și cu foarte mulți colegi, ne-am gândit ca formula de finanțare să fie următoarea: nu luăm de la cei bogați, dar trebuie să-i sprijinim puțin pe cei săraci, de aceea ne-am gândit la comunele mici să avem un buget minim de funcționare. Tot din discuțiile pe care le-am avut, că nu decide o singură persoană sau un anumit grup de persoane, ne-am gândit ca bugetul minim, pentru că sunt probleme, au crescut salariile și nu ajung banii și trebuie să recunoaștem acest lucru, să fie 1,5 milioane lei. Stabilim buget minim și la orașe, și la municipii, și la județe. La județe ne-am gândit în jur de 80 miliaone lei, ca buget minim, vorbesc, buget minim pentru a funcționa consiliile județene. Sunt lucruri importante și în decurs de 2-3 săptămâni de zile trebuie să venim în Codul Finanțelor Publice Locale cu această formulă pentru că discutăm de Legea bugetului pe anul 2019. Să fie o formulă bugetară în care să putem avea proiecte de la 1 ianuarie, pentru că dacă n-avem o formulă clară și de fiecare dată, indiferent ce guvern va fi, autoritățile stau la mâna guvernelor, cred că nu e bine acest lucru și în spiritul ăsta lucrăm“, a declarat Stănescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS