12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDocumente exclusive: România riscă rușinea de a fi condamnată la CJUE în timp ce deține Președinția Consiliului UE. Tudorel Toader, „pârât” la Dragnea, de către alt ministru, pentru întârzierea legii împotriva spălării banilor

Documente exclusive: România riscă rușinea de a fi condamnată la CJUE în timp ce deține Președinția Consiliului UE. Tudorel Toader, „pârât” la Dragnea, de către alt ministru, pentru întârzierea legii împotriva spălării banilor

​România riscă să i se aplice amenzi de milioane de euro printr-o condamnare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), în timp ce va deține Președinția Consiliului UE în prima jumătate a anului 2019 – l-a avertizat recent ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu (PSD), pe președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, în două scrisori intrate în posesia HotNews.ro. Motivul unei eventuale condamnări a României îl constituie neadoptarea legii de prevenire și combatere a spălării banilor de către România, pentru întârzierea căreia social-democratul Negrescu a indicat printre responsabili Ministerul Justiției, condus de Tudorel Toader, susținut de ALDE. Și premierului Vicorica Dăncilă i-a transmis MAE note de informare privind necesitatea promovării rapide a proiectului legii împotriva spălării banilor.

În 19 iulie 2018, Comisia Europeană a luat decizia de a da România în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), pentru că nu a transpus în legislația românească o directivă europeană din 2015, de prevenire și combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului. În 29 august Comisia a depus efectiv la CJUE acțiunea împotriva României.

Așa se face că tot pe 19 iulie și pe 29 august, ministrul delegat pentru Afaceri Europene din Ministerul Afacerilor Externe, Victor Negrescu, i-a trimis președintelui PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, două scrisori în care a avertizat că România nu a adoptat legea privind prevenirea și combaterea spălării banilor, prin care ar fi trebuit să transpună Directiva 2015/849/UE.

Legea trebuia să fi fost în vigoare deja în România încă cel târziu în 26 iunie 2017. Proiectul de lege a fost aprobat cu întârziere de Guvern, în 31 mai 2018, iar acum se află abia în Senat, ca primă cameră sesizată, Camera Deputaților fiind forul decizional.

„În condițiile obiective în care cauzele privind necomunicarea măsurilor naționale de transpunere sunt soluționate de CJUE cu maximă celeritate, o sesizare efectivă a instanței UE în cursul acestui an ar putea avea drept consecință pronunțarea unei hotărâri de condamnare a României, cu impunerea de sancțiuni pecuniare, pe durata exercitării de către statul român a Președinției Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019” – îi scria în 19 iulie 2018 Victor Negrescu lui Liviu Dragnea. Pe 29 august, sesizarea efectivă a CJUE avea să se și întâmple.

Astfel, în scrisoarea din 29 august, Negrescu l-a avertizat pe Dragnea că „există o probabilitate ridicată ca României să îi fie impuse sancțiuni pecuniare pe durata Președinției române a Consiliului UE”.

Citeşte întreg articolul pe Hotnews.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS