14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGutuia, un fruct delicios de toamnă

Gutuia, un fruct delicios de toamnă

A venit toamna… cu miros de gutui coapte şi peltea fierbinte în borcanele frumos aliniate pe masa gospodinelor. Indiferent că e vorba de un coşuleţ cu gutui aşezat pe masa din sufragerie sau un borcan cu peltea în cămara bunicii, casa va  fi inundată cu arome seducatoare.

Despre gutuie şi beneficiile ei am aflat încă din Antichitate, din anul 600 i.Hr., când era considerat, în Grecia Antică, fructul preferat al Afroditei.

Acest fruct provine, ca origine, din Caucaz. Gutuile nu au fost niciodată la fel de populare ca celelalte fructe de toamna, cum ar fi merele sau perele, iar probabil acest lucru se datorează si faptului că nu prea pot fi consummate crude, direct culese din pomul roditor.
Totuşi, încercaţi să îmbogaţiţi clasica placintă cu mere şi cu nişte gutui sau folosiţi bucăţi de gutuie coaptă  şi în mâncare şi astfel veţi ajunge la noi dimensiuni ale standardelor culinare.

Iată câteva sugestii

Gutuile merg de minune alături de carnea de porc, în special cea grasă, aşa că nu este nimic greşit în a adăuga câteva felii de gutuie în tocana de porc pentru a oferi un gust dulce-acrişor preparatului. O altă sugestie ar fi să preparaţi un sos din gutuie coaptă şi pasată în blender, usturoi, ulei de măsline şi sare , care merge la fel de bine lângă o friptură suculentă de porc.
Alte reţete minunate cu gutui, mâncarea  de gutui cu pui, mâncărica de post cu gutui şi prune uscate sau pelteaua.
Gutuia este un fruct foarte versatil, astfel ca odata ce te vei apuca de gatit nu vei sti cum sa il combini mai bine: langa o felie cu iaurt – dimineata, cu o bucata de branza veche la pranz sau alaturi de o friptura grasa la cina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS