8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJuncker prezintă în Parlamentul European Starea Uniunii: Hai să arătăm Uniunii mai mult respect și să nu-i mai terfelim numele. Să fim fericiți că trăim pe un continent al păcii

Juncker prezintă în Parlamentul European Starea Uniunii: Hai să arătăm Uniunii mai mult respect și să nu-i mai terfelim numele. Să fim fericiți că trăim pe un continent al păcii

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker ține miercuri, în Parlamentul European de la Strasbourg, ultimul său discurs cu privire la Starea Uniunii, scrie Hotnews.

Principalele declarații ale lui Juncker:

– Până anul viitor, ar trebui să ne ocupăm și de chestiunea rolului internațional al euro. Trebuie să facem mai mult ca moneda noastră unică să joace un rol adevărat pe scena internațional. Euro trebuie să devină imaginea și instrumentul unei noi Europe, mai suverane. Pentru asta, mai întâi trebuie să facem ordine la noi acasă, prin întărirea Uniunii Economice și Monetare.

– Comisia nu va sta degeaba când domnia legii este atacată. Articolul 7 (suspendarea unor drepturi ale unui stat membru) trebuie aplicat de fiecare dată când domnia legii este amenințată.

– Respectăm decizia britanică de a părăsi Uniunea noastră. Dar, de asemenea, cerem guvernului britanic să înțeleagă că cineva care părăsește Uniunea nu poate să fie în aceeași poziție privilegiată ca un stat membru. Dacă părăsești Uniunea, bineînțeles că nu mai ești parte a pieței noastre unice, și – cu siguranță – nu în acele părți (ale pieței) pe care le alegi tu

– Vrem să construim un nou parteneriat cu Africa. Astăzi propunem o nouă alianță între Europa și Africa, o alianță pentru investiții și locuri de muncă sustenabile. Va crea până la 10 milioane de locuri de muncă în Africa în cinci ani. Vrem să creăm un cadru pentru a aduce noi investiții în Africa.

– În 1914, continentul a fost luat prin surprindere. Anul 1913 fusese un an însorit, calm și optimist. Nu sugerez că suntem în pragul unei catastrofe similare în Europa. Uniunea Europeană este un garant al păcii. Să fim fericiți că trăim pe un continent al păcii.

– (despre migrație) Statele membre nu au ajuns încă la proporția corectă dintre responsabilitatea pentru suveranitatea lor și solidaritatea necesară între ele. Această solidaritate trebuie oferită de statele membre dacă vor ca zona Schengen, fără frontiere interne, să existe. Am fost și rămân împotriva frontierelor interne. Acolo unde există acum, trebuie desființate. Dacă ele rămân, ar fi un pas în spate inacceptabil

– Uniunea trebuie să depășească puturile nord-sud, est-vest, înainte de alegerile europarlamentare din mai 2019

– UE trebuie să devină un actor mai independent pe scena globală, un jucător global mai important

– Hai să arătăm Uniunii mai mult respect. Hai să nu-i mai terfelim numele și să începem să apărăm mai mult modul nostru de viață comun”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS