Marilen Pirtea: La deschiderea anului școlar 3.892 de școli nu au autorizație ISU, iar 4.000 pe cea sanitarăDeputatul PNL, Marilen Pirtea, a declarat, duminică într-o conferință de presă, că deschiderea anului școlar nu este o prioritate pentru guvernarea PSD, în condițiile în care din 6.200 de școli 3.892 nu dețin autorizație de securitate la incendiu, iar circa 4.000 nu au autorizație sanitară, scrie Mediafax.

„Școala nu este o prioritate pentru cei de la PSD-ALDE! Deschiderea anului școlar stă, din păcate, sub semnul improvizațiilor și al dezinteresului total al actualei guvernări. În România avem mii de școli fără autorizație sanitară de funcționare (peste 2.000) și fără autorizații de la ISU împotriva incendiilor (aproximativ 4.000) și avem manuale pline de erori. La nivel național, din cele mai recente date ale Inspectoratului Național pentru Situații de Urgență (ISU), din cele 6.200 de clădiri de școli, 3.892 nu dețin autorizație de securitate la incendiu. Cele mai importante manuale pentru educația copiilor, precum cele de limba română, matematică, biologie, geografie și istorie au greșeli multiple, ceea ce ne arată, în primul rând, nivelul de pregătire al celor care conduc astăzi țara”, a afirmat vicepreședintele Camerei Deputaților, Marilen Pirtea, duminică în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a mai spus că, la nivel național, aproximativ 4.000 de unităţi de învățământ nu au avize sanitare, ceea ce „înseamnă că sute de mii de elevi vor începe anul şcolar într-o clădire fără apă curentă sau potabilă, fără toalete – aproximativ 2.300 de şcoli au toalete în curte -, cu risc crescut la cutremure, cu mobilier vechi sau neadecvat actului de studiu sau chiar fără gard”. Pirtea a adăugat că deficitul de profesori este în creștere, cu toate că Guvernul susține că acordă prioritate sistemului de învățământ. „Deficit grav de profesori titular (și suplinitori): deși guvernele PSD-ALDE vorbesc despre prioritatea acordată învățământului, totuși deficitul de profesori se adâncește: La nivel naţional, ministerul Educaţiei anunţă că sunt disponibile 30.000 de posturi, care pot fi ocupate şi în regim de plată cu ora; Spre exemplu, în cazul județului Botoșani: necesarul este de 700 de profesori La cea mai recentă probă organizată în judeţul Botoşani pentru ocuparea posturilor vacante de profesor s-au prezentat numai 200 de candidaţi, majoritatea necalificaţi”, a completat deputatul PNL.

Acesta a amintit și de solicitarea făcută de Ministerul Educației către Editura Didactică şi Pedagogică (EDP) de a retipării în totalitate a manualului de Geografie pentru clasa a VI-a, care conține greșeli, iar toate consturile fiind suportate de editură. Astfel, pentru retipărirea a circa 148.000 de manuale, costul total va fi 300.000 de lei.

“Prejudiciul creat prin editarea și tipărirea manualelor la Ed.Did și Ped. este mai mare decât simplul cost al retipăririi: (este vorba de milioane de exemplare de tipărit în fiecare an, necesar estimat la o medie de 4-6 milioane exemplare pe an, un cost de minim 12-15 milioane euro, considerând o rată mimină de înlocuire de 15% din tirajul total al manualului în fiecare an școlar)”, a spus Pirtea.

Liberalul a vorbit și despre greșelile din manualul de Biologie de clasa a VI-a, cât și despre cel de Matematică de clasa a VI-a şi cel de Limba română de clasa a VI-a, care sunt pline de „erori ştiinţifice, exprimări neclare, greşeli gramaticale”.

„PNL a avertizat încă de acum un an că Manualul Unic va fi o carte școlară de proastă calitate. Atunci când un manual este făcut fără licitație, fără concurență, fără specialiști și fără un control temeinic, rezultatele vor reflecta singurul scop al Guvernului PSDragnea – furtul din banii publici, mai exact, să pună mâna pe o piață de 15 milioane de euro. Pe lângă banii cheltuiți pe manuale de o proastă calitate, PSD-ALDE fură și viitorul elevilor”, a mai declarat Marilen Pirtea.


Deputatul PNL a atras atenția și asupra creșterii costului școlarizării, acesta dublându-se în ultimii 8 ani. „În 2010, studiul realizat de Organizația Salvați Copiii arăta, în premieră, că educația este, în România, gratuită doar în teorie, suma pe care elevul o aducea de acasă, pentru a beneficia de educație, era, atunci, de 1.490 de lei/an. În 2018 suma pe care părinții trebuie să o aloce suplimentar este dublă: 3.093 de lei anual. Ciclul primar: 2.545 lei anual, Ciclul gimnazial 3.083 lei anual, Ciclul liceal: 3.647 lei anual”, a conchis parlamentarul liberalul.

Un număr de 3.892 de școli și grădinițe nu au autorizație privind securitatea la incendiu, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), cu trei zile înainte de începerea noului an școlar. Mii de elevi vor merge în clădiri în care nu există apă potabilă iar clasele au mucegai. În multe școli din țară, investițiile nu s-au realizat de ani de zile, iar în altele acestea au fost făcute degeaba. Fisurile din pereți sunt astupate, iar apoi se dă cu var pentru a nu se vedea găurile. Într-o școală din Vaslui renovările durează de 12 ani și nu sunt gata nici acum.

Ministerul Educației Naționale (MEN) a declarat, după greșelile apărute în manualele de biologie pentru clasa a VI-a, că la nivelul instituției a fost constituită o comisie de cercetare pentru a stabili persoanele responsabile de situația creată, precizând că în școli va fi realizată și trimisă o erată tipărită.

Ministerul a precizat, de asemenea, că în baza contractului subsecvent semnat între Ministerul Educației Naționale și Editura Didactica și Pedagogică S.A., EDP s-a obligat să „realizeze cu profesionalism obligațiile asumate în conformitate cu standardele de editare și tipografice în vigoare, specifice manualelor școlare, respectiv să asigure protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, tehnoredactarea, conceptul grafic, verificarea de formă și conținut, realizarea manualelor digitale, inclusiv interactive, reproducerea în format tipărit și electronic, editarea manualelor, traducerea în limbile minorităților naționale și livrarea manualelor la sediile Inspectoratelor Școlare județene/al Municipiului București”.

 Comenteaza acum

Alte stiri

12 aprilie 2019

Gorj: Inspectorul şcolar general ameninţă cu demisia

Inspectorul şcolar general Marcela Mrejeru, recent numită în funcţie, ameninţă cu demisia. Nemulţumirea inspectorului şcolar general este că fostul şef al ISj Gorj, Ion Işfan, a fost desemnat adjunct. Mrejeru a preciza că nu va lucra cu Ion ...

Sumarul ediției de duminică, 9 septembrie 2018

Actualitate

» Marilen Pirtea: La deschiderea anului școlar 3.892 de școli nu au autorizație ISU, iar 4.000 pe cea sanitară
» Marian-Jean Marinescu: Jandarmii care au lovit protestatarii și cei care i-au coordonat trebuie să plece  
» Republica Moldova: Președintele, internat în spital după ce a fost implicat într-un accident
» Prognoza meteo pentru perioada 10 septembrie – 8 octombrie
» Cel puțin 17 persoane au murit după ce un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit în Sudanul de Sud
» IGPR: Peste 7.000 de poliţişti vor acţiona luni în zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din toată ţara
» Programul deschiderii anului școlar în instituțiile militarede învățământ preuniversitar și postliceal
» Parada militară din Coreea de Nord, plină de flori și baloane colorate. Nu au mai fost afișate rachete cu rază lungă de acțiune
» 12 ofiţeri SRI cercetaţi în dosarul retrocedărilor ilegale, în care e implicat Paltin Sturdza
» Donald Trump a cerut Apple să-şi mute producţia în SUA, ca să evite noile taxe pentru produsele chinezeşti
» Virusul pestei porcine africane a atins al 12-lea judeţ din România. Acesta a fost confirmat într-o gospodărie din Giurgiu
» Începe şcoala. Clădiri de lux construite în mai multe localităţi stau goale pentru că nu sunt copii
» Centenarul României, promovat în faţa a zeci de mii de americani pe stadionul echipei de baseball Washington Nationals
» Șase pași pentru ca începutul școlii să fie mai simplu pentru copii
» Acesta este arborele din care curge metal

Dolj

» Când apar marcajele rutiere pe Potelu?
» Biciclist ucis în apropiere de Pielești
» Echipajul de la ridicări auto i-a lăsat cu calu-n drum
» Craiova: Bătrână căzută de la înălțime, pe strada Potelu
» Dolj: Amenzi rutiere de peste 22.000 de lei, într-o singură zi

Gorj

» Șeful CS din CEO, Cornel Bobâlcă, servit cu indemnizații în avans
» Nu există un centru pentru colectarea lânii de la crescătorii de ovine
» Gorj: Mașină în flăcări în cartierul Drăgoienj din Târgu Jiu
» Gorj: Aleşii locali şi judeţeni, la deschiderea noului an şcolar
» Gorj: Dezbatere Regională pentru Statutul Artistului, la Târgu Jiu

Olt

» Tânărul căutat în Olt era acasă, teafăr și nevătămat
» Tânăr posibil înecat în Olt

Vâlcea

» Vâlcea:  Două persoane rănite într-un accident, în Râmnicu Vâlcea

Sport

» Filieșenii au doborât „satelitul“
» 21 de medalii pentru CS Universitatea, după un adevărat tur de forță
» FCU Craiova, ținută în șah de Pucioasa
» Markovic și Mihăilă au marcat contra Ciprului
» Cicâldău și Ivan au marcat pentru victoria României U21 în Portugalia
» Poate cu Serbia jucăm și noi ceva
» Handbal: SCM Craiova a ratat calificarea în grupele Ligii Campionilor
» Fotbal / Opt goluri în Pandurii – Farul. Gorjenii au reușit să-și adjudece punctele
» Fotbal / FCU Craiova, ținută în șah de Pucioasa
» Jamie Murray şi Bethanie Mattek-Sands, triumfători în finala de dublu mixt de la US Open
» US Open: Naomi Osaka, primul titlu de Grand Slam din carieră după o partidă dramatică
» Handbal (f): SCM Craiova, la o victorie distanţă de grupele Ligii Campionilor. Oltencele trebuie să învingă azi pe Podravka Koprivnica

Bani & Afaceri

» Ce bani puteți primi de la stat pentru angajare

Sanatate

» Medici din toată lumea, la Craiova

Educatie

» Sute de copii ai migranților revin în școlile din Dolj
» Zeci de elevi din Dolj, admiși la liceu în ultima zi de vacanță
» Elevii din toată țara încep mâine anul școlar
» Aurica Georgiu, învăţător: Am impresia că se vrea o generaţie tot mai prost pregătită

Magazin

» Principalele semnificaţii istorice ale zilei de 9 septembrie
» Omul vinovat pentru moartea a 70 de milioane de oameni
» Rețeta de duminică: Clătite americane

Top