17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDispar anotimpurile? Anul 2018, fara toamna

Dispar anotimpurile? Anul 2018, fara toamna

Anotimpurile se contopesc (Foto realitatea.net)
Anotimpurile se contopesc (Foto realitatea.net)

După ce vara a venit mai târziu în România și în Europa, acum nu ne mai părăsește în luna august. E anul în care bătrânul continent nu va avea toamnă. O spun meteorologii care au întocmit prognoza pentru următoarele luni. Jumătate de Europă va fi amenințată de căldură excesivă și incendii, iar jumătate se va confrunta cu ploi și furtuni. ”Unde se duce toamna când se duce?” Este o întrebare la care încercăm să răspundem în materialul următor, scrie Realitatea.net.

Așa a arătat vremea la finalul primei luni de vară. Ploi și inundații ca-ntr-o primăvară autentică. Și nu doar în România vremea a fost neobișnuită, ci în întreaga jumătate de Nord a globului.

Este, practic, primul an fără toamnă. După o vară caniculară în Nordul Europei, arșița și fenomenele extreme rămân. Vremea va fi uscată, iar pericolul incendiilor n-a trecut. Căldură excesivă va fi și în Nord-Estul continentului. La polul opus, în Vestul Europei, acolo unde temperaturile au fost peste vară extrem de ridicate, iar precipitaţiile au lipsit, gradele din termometru vor fi mai scăzute din octombrie, iar vântul se va intensifica.

Excepție face teritoriul Marii Britanii unde temperaturile vor fi cu 1-3 grade Celsius peste normal. O toamnă adevărată va fi doar în sudul Europei, unde se vor înregistra ploi și furtuni.

În următoarele luni, pentru turiști vremea va fi frumoasă. În schimb, în agricultură va fi un adevărat dezastru. Vorbim de secetă puternică în România, Ucraina, Republica Moldova și Belarus. Asta va avea un impact puternic asupra prețurilor de la raft.

„Toamna poate fi un anotimp care să ne aducă o vreme deosebit de plăcută. S-a cam întâmplat asta în ultimii ani. Chiar dacă avem senzația că anotimpurile de tranziție nu mai sunt ce au fost cu decenii în urmă, să ne gândim că vremea în ansamblul ei nu mai e ce era, prin tradiție”, a mai spus Florinela Georgescu, citat de Realitatea.net.

Acum tot mai multe episoade de vreme ciudată apar în anotimpuri în care n-au ce căuta. Luna martie de anul acesta a fost o lună de iarnă grea. A nins mai mult decât în decembrie, ianuarie ori februarie, în timp ce luna aprilie a avut temperaturi de vară.

Meterologii spun că România va simți toamna abia prin noiembrie și, cel mai probabil, prima zăpadă va cădea în ianuarie. Sunt anotimpouri decalate, schimbări determinate chiar de noi. Poluăm mult prea mult, iar planeta a început să-și schimbe ciclurile climatice. Însă cum va arăta vremea exact peste ani nici măcar meteorologii nu știu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS