22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul a adoptat OUG de prelungire a mandatelor conducerii Inspecţiei Judiciare, la scurt timp după ce Dragnea l-a dojenit pe Toader

Guvernul a adoptat OUG de prelungire a mandatelor conducerii Inspecţiei Judiciare, la scurt timp după ce Dragnea l-a dojenit pe Toader

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, o OUG potrivit căreia în situaţia vacantării funcţiilor de inspector-şef şi inspector-şef adjunct ai Inspecţiei Judiciare ca urmare a expirării mandatului, interimatul funcţiei se asigură în continuare de aceştia până la concursul de ocupare a funcţiilor, scrie Mediafax.

Executivul a adoptat o Ordonanţă de urgenţă pentru completarea articolului 67 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

„Întrucât dispoziţiile Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii în vigoare nu reglementează situaţia în care mandatele funcţiilor de inspector-şef şi inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare expiră înainte de finalizarea concursurilor pentru ocuparea acestor funcţii şi nici posibilitatea exercitării cu titlu interimar a funcţiilor de inspector-şef şi inspector-şef adjunct, în situaţia în care acestea devin vacante din alte motive. Faţă de faptul că mandatul actualei conduceri a Inspecţiei Judiciare expiră la data de 1 septembrie 2018 şi nu există o dispoziţie legală care să reglementeze expres modul de asigurare a interimatului pentru aceste funcţii; (…) Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă: La articolul 67 din Legea nr. 317/2204 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată în Monitorul Oficial al României, (…) se introduce un alineat nou cu următorul cuprins:

1. În situaţia vacantării funcţiei de inspector-şef sau, după caz, de inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare ca urmare a expirării mandatului, interimatul funcţiei se asigură de inspectorul-şef sau, după caz, de inspectorul-şef adjunct în funcţie, până la data ocupării acestor funcţii în condiţiile legii. În caz de încetare a mandatului de inspector-şef ca urmare a altor situaţii, interimatul funcţiei se asigură de către inspectorul-şef adjunct până la data ocupării funcţiei în condiţiile legii, iar în caz de încetare a mandatului de inspector-şef adjunct, interimatul funcţiei se asigură de către un inspector judiciar numit de inspectorul-şef până la data ocupării acestei funcţii în condiţiile legii”, se arată în OUG adoptată, miercuri, în şedinţa de Guvern.

Potrivit OUG, noile prevederi se aplică şi situaţiilor în care funcţia de inspector-şef sau, după caz, de inspector- şef adjunct al Inspecţiei Judiciare este vacantă la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, l-a criticat, luni, pe Tudorel Toader, acuzându-l că nu a dus la capăt ordonanţa care permitea actualei conduceri a Inspecţiei Judiciare să-şi continue mandatul, precizând că vrea să aibă o discuţie cu ministrul Justiţiei şi cu premierul Viorica Dăncilă pe subiect.

„Am văzut asta, am văzut şi solicitarea ca să se suspende imediat ţinând cont de faptul că este în Guvern. Aş fi fost foarte bucuros dacă domnul ministru Toader ar fi încheiat şi dus până la aprobare ordonanţa care ar fi permis actualei conduceri a Inspecţiei Judiciare să-şi continue mandatul până când intră în vigoare noua lege şi, ca mulţi alţi colegi, oameni, pe care i-am văzut supăraţi, şi eu sunt supărat pentru că tocmai se pot pune sub semnul întrebării nişte anchete importante care sunt în derulare. Mă aşteptam să ducă la capăt această procedură săptămâna trecută şi pentru mine este ciudat şi destul de greu de înţeles de ce”, a declarat liderul PSD.

Întrebat dacă va avea o discuţie cu Tudorel Toader sau cu premierul şi ministrul Justiţiei, Liviu Dragnea a precizat: „Da. Eu vreau să am o discuţie pe tema asta. Vreau să avem discuţie pe tema asta cu cei trei menţionaţi”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS