10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia, un alt pas în eroziunea democraţiei în Europa Centrală (Washington Post)

România, un alt pas în eroziunea democraţiei în Europa Centrală (Washington Post)

O realizare istorică, consolidarea democraţiei în fostele state comuniste din blocul sovietic, este în pericol în România, Polonia şi Ungaria, iar ţările occidentale care au ajutat la clădirea democraţiei ar trebui să facă mai mult decât să privească, notează Washington Post într-un editorial publicat pe site-ul său, conform Agerpres.

Eroziunea lentă a democraţiei în Europa Centrală a făcut un nou pas la 10 august, când guvernul din România a răspuns în forţă protestelor împotriva subminării statului de drept. După ce zeci de mii de oameni s-au adunat în centrul Bucureştiului pentru a cere demisia guvernului, jandarmeria a lansat un asalt folosind un tun cu apă, gaze lacrimogene şi bastoane, lovind participanţi paşnici, jurnalişti şi chiar câţiva turişti israelieni. Peste 400 de persoane au fost rănite – un număr şocant pentru un protest politic într-un stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, remarcă publicaţia americană.

Folosirea violenţei a fost doar cea mai recentă tactică a Partidului Social-Democrat (PSD), la guvernare, în campania sa neîncetată de a se proteja de consecinţele corupţiei şi a altor activităţi penale. Cel mai mare beneficiar este liderul său, Liviu Dragnea, care are deja două condamnări penale, inclusiv una în luna iunie pentru infracţiunea de instigare la abuz în serviciu, scrie sursa citată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS