15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGazonul de pe „Oblemenco“, de la ogor la plajă

Gazonul de pe „Oblemenco“, de la ogor la plajă

Gazonul arenei de 55 de milioane de euro a Craiovei a oferit, joi seară, o altă surpriză neplăcută. Jucătorii care au intrat pe teren în duelul dintre Universitatea și RB Leipzig, din manșa a doua a turului trei preliminar din Liga Europa, s-au simțit ca pe plajă, stratul consistent de nisip de la rădăcina firelor de iarbă punându-le serioase probleme. Cum s-a transformat dreptunghiul verde de pe „Ion Oblemenco“ într-o veritabilă plajă, după ce luni bune a arătat precum un ogor? Conducerea RAADPFL Craiova, regia care se ocupă de circa două luni de întreținerea suprafeței de joc de la stadion, susține că a respectat indicațiile din cartea tehnică a gazonului și că de vină ar fi căldura și perioadele de exploatare a acestuia.

Suprafața de joc a stadionului din Craiova a intrat din nou într-un val de critici, după modul în care a arătat joi seară, la partida dintre Universitatea și RB Leipzig, din manșa a doua a turului trei preliminar din Liga Europa (scor 1-1). Dacă în primele șase luni de la inaugurarea arenei de 55 de milioane de euro (noiembrie 2017) gazonul a fost punctul slab al investiției (s-a prezentat deplorabil, cu brazde care săreau la fiecare sprint al jucătorilor mai ceva ca pe un ogor), spre finalul compionatului lucrurile au părut să intre în normal. Dreptunghiul verde al stadionului „Ion Oblemenco“ a început să arate din ce în ce mai bine, iar pauza competițională părea de bun augur. Între timp, gazonul a ieșit din garanție, ceea ce însemna că de întreținerea lui nu se mai ocupa constructorul, ci RAADPFL Craiova, Regia din subordinea primăriei care are în administrare spațiilor verzi din oraș.
La sfârșitul lunii lunie a și fost adoptată o hotărâre de consiliu local în acest sens, Regia de Administrare a Domeniului Public venind atunci și cu propunerile de tarife pentru îngrijirea gazonului. Regia a mai anexat la raport și o notă de fundamentare cu analize de preţ, mai exact cu manopera pentru fiecare tip de lucrare în parte de care ar avea nevoie gazonul, și a precizat că are angajați care au fost instruiți în prealabil de constructor și cărora li s-au transmis cunoștințele necesare referitor la întreținerea suprafeţei de joc. „Este o provocare şi pentru noi, pentru că, fiind un stadion acoperit, întreţinerea gazonului este total diferită. Am fost în legătură permanentă cu firma care a montat gazonul, cu cea care a livrat gazonul, ţinem legătura cu firme care întreţin gazonul de pe alte stadioane, în speţă Naţional Arena şi Cluj Arena. Toţi au avut probleme la început, pentru că a fost ceva nou, dar eu spun că în acest moment ştim la ce să ne aşteptăm. Nu va fi ceva uşor, dar nici de neexecutat. Ne-am pregătit, avem şi specialiştii. Eu cred că nu o să fie o problemă cu gazonul“, spunea atunci, pentru GdS, directorul RAADPFL Craiova, Aurelia Filip.

„Este păcat ca un stadion atât de frumos să aibă un gazon atât de prost“

Și, totuși, o problemă a fost și chiar când Craiovei îi era lumea mai dragă: la primul meci european pe stadionul din Bănie după 18 ani. La returul cu nemții de la RB Leipzig, gazonul a arătat mai mult ca o plajă, stratul consistent de nisip de la rădăcina firelor de iarbă punându-le serioase probleme jucătorilor. Lucru remarcat și criticat de oaspeți, la finalul partidei. Ralf Rangnick, antrenor lui RB Leipzig, s-a arătat surprins de faptul că un stadion așa frumos precum cel din Craiova are partea de un gazon atât de prost, cu foarte mult nisip și foarte puțină iarbă. „Da, într-adevăr, am văzut acest lucru încă de miercuri, când am vizitat arena. Este păcat ca un stadion atât de frumos, cum este acesta de la Craiova, să aibă un gazon de o calitate atât de proastă. Și în timpul meciului s-a văzut cum gazonul a pus probleme destul de mari jucătorilor. Pe final de meci, jucătorii au resimțit o stare de oboseală, iar la asta a contribuit și calitatea proastă a gazonului“, a spus Ralf Rangnick. Și antrenorul Craiovei, Devis Mangia, a dat de înțeles că a fost nemulțumit de starea gazonului, dar nu a dorit să mai comenteze pe marginea acestui subiect. Italianul a fost unul dintre cei care a criticat gazonul în perioada în care acesta arăta mai mult ca un ogor decât ca un teren de fotbal.
Cum s-a transformat dreptunghiul verde de pe „Ion Oblemenco“ într-o veritabilă plajă, după ce luni bune a arătat precum un ogor, iar în ultima perioadă dăduse semne vizibile de îmbunătățire? RAADPFL Craiova, cea care a preluat de circa două luni sarcina îngrijirii lui, spune că nu a făcut altceva decât să respecte caietul de sarcini, însă mai dă vina și pe căldură, dar și pe perioadele de exploatare a gazonului, care nu ar coincide cu cele din cartea tehnică. „Noi am făcut fix ce a spus consultantul. În august este însă o perioadă critică pentru toate gazoanele din țară, este căldură, apare și efectul de seră… Pentru că suntem în procedură de achiziție a serviciilor de consultanță, ne-am consultat acum este cei care se ocupă de gazonul de pe Arena Națională. Noi am tratat gazonul așa cum spune caietul de sarcini, așa cum este trecut în cartea tehnică. Acolo sunt specificate ce operațiuni trebuie făcute și în ce perioade. Problema este că perioadele actuale de exploatare a gazonului nu corespund cu ceea ce scrie în cartea lui tehnică. Eu cred că de luna viitoare gazonul va arăta mai bine, își va reveni. Noi facem tot ce se poate. O echipă a rămas la lucru de joi noapte, imediat după meci, și se lucrează și astăzi (vineri, n.r.) la gazon“, a explicat, pentru GdS, Aurelia Filip, directorul RAADPFL Craiova.

Consiliul Local poate trage la răspundere RAADPFL pentru starea gazonului

În caietul de sarcini privind întreținerea gazonului de pe „Oblemenco“ este descris modul cum ar trebui să arate suprafața de joc (plană, fără denivelări, să asigure o drenare eficientă a apei pluviale, să aibă un strat de gazon dens și uniform, cu un colorit viu, verde intens) și se specifică și ce lucrări ar trebui să execute RAADPFL, de la cele permanente (tundere, fertilizare, periere, udare), până la cele ocazionale (marcare, tratamente de prevenire și combatere a dăunătorilor de orice fel etc). Interesant este faptul că, potrivit aceluiași document, RAADPFL poate să propună Consiliului Local Craiova ajustarea periodică a prețurilor și a tarifelor, în funcție de evoluțiile intervenite în costurile de operare, dar și înlocuirea gazonului, ori de câte ori este nevoie. În schimb, Consiliul Local poate sancționa operatorul cu privire la starea gazonului, în cazul în care acesta nu respectă indicatorii de performanță și parametrii de eficiență. Rămâne de văzut dacă va și face acest lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS