10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul delegat pentru Afaceri Europene, la Craiova. Victor Negrescu: „Am remarcat că foarte mulţi români îşi doresc să se întoarcă în țară”

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, la Craiova. Victor Negrescu: „Am remarcat că foarte mulţi români îşi doresc să se întoarcă în țară”

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat, vineri, la Craiova, la o dezbatere cu tema „Europa Convergenței: Ocupare și drepturi sociale”, organizată în contextul preluării în premieră de către România, de la 1 ianuarie 2019, a președinției Consiliului Uniunii Europene pentru șase luni.

România va exercita acest mandat într-o perioadă dificilă pentru UE, pentru că va fi în prim planul dezbaterilor cu privire la viitorul proiectului european, a negocierilor privind Brexitul și a schimbărilor instituționale care vor urma după alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor, inclusiv formarea viitoarei Comisii Europene. „România își propune derularea unei președinții eficiente, în care să joace rolul de mediator imparțial și facilitator de consens în cadrul negocierilor de la nivelul Consiliului. Programul Președinției României va avea în prim-plan cetățeanul”, se menționează în informarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene.

Dezbateri precum cea de la Craiova au fost organizate și în alte orașe din țară, pentru ca inițiatorii să afle ce îți doresc cetățenii de la Uniunea Europeană, părerile lor fiind obținute în urma unor chestionare online, pe www.sli.do, unde li s-au oferit întrebări cu mai multe variante de răspuns.

La dezbaterea care a avut loc la Centrul Multifuncțional din Bănie, ministrul Victor Negrescu a explicat că răspunsurile craiovenilor vor fi integrate într-un raport care va fi prezentat la Bruxelles, inclusiv la nivelul Consiliului Uniunii Europene. „În urmă cu un an am luat decizia să organizăm, pe perioada președinției noastre, evenimente în toate zonele țării. Am vrut să transmitem un mesaj foarte clar: fiecare cetățean român trebuie să aibă oportunitatea de a participa la ceea ce înseamnă deciziile europene. Craiova va avea oportunitatea să găzduiască un număr de patru evenimente, organizate de mai multe ministere. Eu, ca ministru delegat, voi organiza aici o dezbatere amplă, cu invitați europeni, despre nevoia de convergență, de coeziune. De fapt, sloganul nostru pe perioada președinției Consiliului Uniunii Europene se referă la nevoia de coeziune. Mai exact, la colaborarea între statele membre, la respectul reciproc și la nevoia de a exista alocări financiare adecvate pentru a sprijini dimensiunea legată de convergența economică, socială și teritorială, o convergență care ar trebui să fie reală”, a afirmat Victor Negrescu.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a mai precizat că au fost oragnizate multe consultări și cu români din afara ţării, din mai toate capitalele europene, și că a remarcat dorința acestora de a se întoarce în România. „Discuţiile au fost foarte constructive şi am remarcat că există foarte mulţi români care îşi doresc să se întoarcă în țară, care îşi doresc să contribuie eficient la viitorul României şi mai ales la ceea ce înseamnă această preşedinţie a Consiliului Europei. Pentru noi, a fost important să-i ascultăm pe românii care trăiesc în străinătate şi să venim cu acţiuni concrete, în sprijinul lor”, a spus Negrescu.

Demnitarul a menționat că pe site-ul ministerului există un spaţiu dedicat românilor din afara ţării, unde aceștia pot veni şi chiar au venit cu idei, cu propuneri legat de ceea ce își doresc de la această președinției a Consiliului Uniunii Europene. Totodată, și românii care au considerat că nu li s-a respectat un drept european în țara în care se află au putut să facă o sesizare la minister. „Am primit circa 300 de astfel de solicitări și pot să vă spun că 99 la sută din ele au fost rezolvate”, a punctat ministrul Victor Negrescu.

Forum dedicat industriei auto, în martie 2019, la Craiova

Prezent la dezbaterea de la Craiova, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Ilie Călin Bodea, a dezvăluit faptul că în luna martie a anului viitor se va organiza, în Bănie, un forum economic dedicat industriei auto. „Va fi un eveniment foarte important, de prim rang, la care vor participa toți miniștrii economiei din Uniunea Europeană. Ca și priorități elaborate de minister pe perioada președinției Consiliului UE, ar fi piața internă, piața digitală, domeniul apărării și economia circulară”, a spus Ilie Călin Bodea,
La eveniment au luat parte și autoritățile locale și județene, reprezentate de primarul Craiovei, Mihail Genoiu, președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, prefectul de Dolj, Dan Narcis Purcărescu, senatori și deputați din partea PSD.

„Absorția fondurilor UE în Craiova este o realitate, iar investițiile majore care s-au făcut din aceste fonduri au schimbat fața orașului. Mă refer la cele două pasaje care au fluidizat traficul, la strada Calea București, la linia de tramvai. Inclusiv clădirea Centrului Multifuncțional în care ne aflăm este un rezultat al acestor proiecte finanțate de Uniunea Europeană. Pot să mai adaug parcarea subterană, care a devenit un lucru vital pentru cetățeni la această oră, Parcul Nicolae Romanescu, cu care ne mândrim și care este un proiect foarte apreciat de toți cei care l-au vizitat și l-au monitorizat. În topul acestor investiții se află însă Centrul istoric al Craiovei, care a fost remarcat inclusiv de către reprezentanții Comisiei Europene”, a spus primarul Mihail Genoiu.

Despre rolul fondurilor europene în dezvoltarea județului a vorbit și președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. „Din cele 276 de regiuni ale Europei, 21 sunt cu un PIB sub medie, iar una din aceste regiuni este sud-vest Oltenia. În această perioadă ne-am spus că trece un râu de bani pe lângă noi și că avem o șansă unică să mai schimbăm ceva în această zonă. Dacă nu vom fi foarte atenți să accesăm fiecare program al UE, atunci cineva ne va judeca, peste ani. Am făcut acest lucru și, fără să ne lăudăm, credem că suntem unul din județele care au absorbit cel mai bine fondurile europene din România. Din cele 111 localități din Dolj, nu știm să existe vreuna care să nu fi accesat măcar un program european”, a afirmat Prioteasa.

Acesta a dat și câteva exemple de proiecte europene implementate prin care au fost atrase în județ sute de milioane de euro: reabilitarea muzeelor, modernizarea Aeroportului Craiova, Masterplanul de apă și canalizare, Masterplanul de deșeuri. „La o socoteală făcută de noi, la zece ani de la intrarea în UE, fondurile europene au tras județul Dolj cu 30 de ani înainte. Deci, practic, am construit în zece ani cât trebuia să facem în 30 de ani”, a conchis președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS