15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIncendii din Mati: O pierdere pentru cultura greacă şi mondială. Casa şi arhiva privată ale regizorului Theo Angelopoulos, distruse de flăcări

Incendii din Mati: O pierdere pentru cultura greacă şi mondială. Casa şi arhiva privată ale regizorului Theo Angelopoulos, distruse de flăcări

Casa şi arhiva privată ale regretatului regizor grec Theodoros Angelopoulos au fost distruse de flăcări, în incendiile care au devastat Grecia săptămâna aceasta, anunţă New Greek TV, potrivit Mediafax. Casa în care a locuit Theo Angelopoulos, situată în Mati, la 29 de kilometri de Atena, a căzut pradă flăcărilor, a declarat văduva cineastului pentru presa elenă. „Toată corespondenţa pe care a purtat-o cu persoane celebre, toate cărţile pe care le avea cu dedicaţii de la scriitori, tot ce era în birou a fost distrus. Fiica mea, Katerina, a salvat o cutie care conţine documente legate de filmul «Thiasos»”, a mai spus aceasta.

Regizorul Theo Angelopoulos a murit la vârsta de 76 de ani, în ianuarie 2012, într-un accident de maşină, în timpul filmărilor pentru ultimul său lungmetraj, „The Other Sea”.
Născut în aprilie 1935, la Atena, Theo Angelopoulos a fost regizor, scenarist, producător şi actor. Angelopoulos – celebru pentru stilul de filmare lent, similar scenelor dintr-un vis, structuri narative marcate de ambiguitate şi pauze lungi – a fost recompensat cu numeroase premii pentru peliculele sale, mai ales în festivalurile europene.
În 1995, el a câştigat marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes, pentru filmul „Privirea lui Ulise/ Ulysses’ Gaze”, în care au jucat Harvey Keitel, dar şi Maia Morgenstern. Trei ani mai târziu, el a primit şi premiul Palme d’Or, pentru „Eternity and a Day”. Şi-a început cariera cu filmul „Reconstruction”, în 1970, şi apoi a realizat o serie de filme politice despre Grecia modernă: „Days of ’36” (1972), pentru care a primit premiul FIPRESCI la Festivalul de film de la Berlin, „The Travelling Players” (1975), pentru care a primit trofeul Sutherland din partea British Film Institute şi premiul FIPRESCI la Cannes, şi „The Hunters” (1977). Pentru „Trilogia – Lunca plângătoare/ Trilogy: The Weeping Meadow” a fost recompensat, în 2004, cu premiul FIPRESCI din partea Academiei de film europene, în timp ce pentru „Landscape in the Mist” a câştigat un Leu de Argint, la Veneţia, în 1988.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS