14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIpotecă pe apartament. Ce riscă cei cu datorii la întreţinere

Ipotecă pe apartament. Ce riscă cei cu datorii la întreţinere

Proprietarii de apartamente care au datorii sunt încolțiți de o nouă lege promulgată recent. Sunt luați în vizor cei care nu și-au plătit întreținerea de cel puțin două luni, scrie bugetul.ro.
Potrivit noului act normativ, asociațiile de proprietari pot ajunge la măsuri extreme pentru a recupera sumele datorate. Modificarea legii vine pe fondul numeroaselor situații în care proprietarii au acumulat datorii uriașe.
În aceste cazuri, asociațiile pot pune penalități pe sumele datorate. Acestea nu trebuie să depăşească 0,2% pentru fiecare zi de întârziere. Proprietarii vor fi penalizați abia după o lună de la data scadentă pentru plată şi nu pot depăşi suma la care s-au aplicat penalităţile.
„Administratorul este obligat să notifice, în scris, proprietarul care are plăţi restante la cheltuielile comune ale imobilului, asupra datoriilor, şi să înştiinţeze preşedintele şi comitetul executiv al asociaţiei de proprietari despre restanţe“, se precizează în lege.
Dacă datoriile nu sunt achitate în termen de 60 de zile de la data scadentă, preşedintele asociaţiei de proprietari poate acţiona în instanţă proprietarul. Totodată, asociaţia de proprietari poate pune ipotecă legală asupra apartamentelor şi un privilegiu asupra tuturor lucrurilor din apartament, pentru suma datorată la întreţinere.
Ipoteca imobiliară se înscrie în cartea funciară la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată, numai după ce trec două luni de la scadenţă.
„Ipoteca imobiliară legală se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate“, se arată în lege.
Aceasta va fi radiată de președintele asociației în termen de cel mult zece zile de la data la care suma datorată a fost plătită de către proprietar.
În cazul în care se ajunge la executare silită pentru recuperarea datoriilor, primăriile au drept de preempţiune la preţ egal asupra locuinţelor.
„Aceste locuinţe vor fi folosite ulterior numai ca locuinţe sociale, proprietarii executaţi silit având prioritate la repartizarea acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile de acces la locuinţele sociale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare“, mai scrie în lege.
În cazul ansamblurilor rezidenţiale finalizate până acum, proprietarii sau dezvoltatorii cartierului rezidenţial au obligaţia să predea primăriilor, cu titlu gratuit şi în termen de trei luni, reţelele comune şi terenul aferent până la branşamentele imobilelor, în vederea preluării în administrare şi exploatare a acestor reţele de către furnizorul care asigură aceste servicii în localitatea respectivă.
Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în colaborare cu asociaţiile profesionale şi de reprezentare ale asociaţiilor de proprietari, au la dispoziţie următoarele trei luni pentru a propune actualizarea standardului ocupaţional privind ocupaţia de administrator de condominii. Tot peste trei luni, ministrul dezvoltării este obligat să emită un ordin privind aprobarea conţinutului-cadru al statutului şi al regulamentului de condominiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS