Acasă Actualitate Minorul care a provocat un accident mortal, închis în casă de Tribunalul...

Minorul care a provocat un accident mortal, închis în casă de Tribunalul Dolj

-

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, vineri după-amiază, să-l plaseze în arest la domiciliu pe minorul de 16 ani, acuzat că a condus băut și a provocat un accident în urma căruia prietena sa, o tânără de 18 ani, a decedat.

Tragicul accident în care și-a pierdut viața Andreea, alintată „Dede“ de prieteni, a avut loc luni noapte, în jurul orei 3.00, pe strada Viitorului din municipiu, în apropierea Centurii de Nord. Polițiștii doljeni au explicat că accidentul în urma căruia și-a pierdut viața tânăra de 18 ani s-a produs din vina prietenului acesteia, Matei U., de 16 ani, care a condus băut și fără permis autoturismul părinților, un Volkswagen Golf roșu. Luni noapte, băiatul a luat mașina părinților fără știrea acestora, după care a plecat la plimbare împreună cu prietena sa și alți doi amici. Pe strada Viitorului, Matei a pierdut controlul direcției și s-a răsturnat, iar Andreea, care ocupa locul din dreapta-față, a decedat pe loc. Cei doi pasageri de pe bancheta din spate, doi băieți de 15 și 17 ani, au suferit leziuni ușoare, ca și băiatul de la volan. Oamenii legii au precizat că au întocmit pe numele minorului un dosar penal pentru comiterea a patru infracțiuni. „Din cauza lipsei de experiență la volan și a consumului de băuturi alcoolice, persoana în cauză a pierdut controlul autoturismului, a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat. În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducere fără permis și sub influența băuturilor alcoolice“, au precizat polițiștii doljeni. Băiatul de 16 ani a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o alcoolemie de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cursul zilei de miercuri, oamenii legii au primit rezultatul probelor de sânge recoltate luni noapte, fiind găsită o îmbibație alcoolică de peste 0,90 g/l alcool pur în sânge. Potrivit unor surse judiciare, băiatul de 16 ani este copilul unor magistrați craioveni. Tatăl este judecător la Secția Penală a Judecătoriei Craiova, în prezent judecător delegat la un penitenciar, iar mama lucrează la Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale din cadrul Tribunalului Dolj.

Tânăra de 18 ani și-a pierdut viața luni noapte, în urma unui accident provocat de prietenul său, care a condus băut și fără permis

Andreea era absolventă a clasei a XI-a a Colegiului Național „Carol I“, iar cadrele didactice au numai cuvinte de laudă pentru eleva de 18 ani. Andreea era pasionată de dans și a participat la mai multe olimpiade școlare, iar în clasa a IX-a obținuse titlul Miss Boboc.

Arestat la domiciliu timp de o lună

În cursul zilei de marți, după ce a fost audiat, băiatul de 16 ani a fost reținut pentru 24 de ore, în baza unei ordonanțe emise de procurorii craioveni. Miercuri, după o noapte petrecută în arest, acesta a fost dus la Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile, însă instanța nu a fost de acord și a dispus măsura controlului judiciar p o perioadă de 60 de zile.

Hotărârea instanței a fost contestată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova la Tribunalul Dolj, iar magistrații doljeni au dat o hotărâre definitivă vineri după-amiază. De data acesta, instanța a dispus ca minorul de 16 ani să fie plasat în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile.

”Admite contestatia formulată de Parchetul de pe lângă Judecatoria Craiova. Desființează în parte încheierea nr. 116/18.07.2018 pronunțata de judecătorul de drepturi si libertăți din cadrul Judecatoriei Craiova și, rejudecand, dispune luarea față de inculpat a măsurii arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 20.07.2018 pana la data de 18.08.2018, inclusiv. Impune inculpatului obligaţia de nu părăsi imobilul în care locuiește fără permisiunea instanței sau organelor judiciare”, se arată în hotărârea Tribunalului Dolj.

Instanța a mai dispus, ca pe perioada arestului la domiciliu, inculpatul să nu comunice cu rudele fetei decedate, cu celelalte două persoane vătămate, dar și cu un martor din dosar. În final, instanța a atras ”atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau obligaţiilor ce îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive”.

ȘTIRI VIDEO GdS