17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirmele româneşti pot exporta mai uşor în Japonia, după semnarea acordului cu UE

Firmele româneşti pot exporta mai uşor în Japonia, după semnarea acordului cu UE

Semnarea acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Japonia reprezintă o şansă uriaşă pentru firmele româneşti care sunt interesate de piaţa asiatică, se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, conform Agerpres.

Acordul de Parteneriat Economic (EPA) şi Acordul de Parteneriat Strategic (SPA) au fost semnate marţi, 17 iulie, în cadrul summitului UE-Japonia, care a avut loc la Tokyo.

„Semnarea unui acord de liber schimb între Uniunea Europeană şi Japonia este o şansă imensă pentru exportatorii români, iar aceştia trebuie să fie conştienţi de oportunităţile care se deschid. Economia României nu are voie să rateze oportunitatea de a fi prezentă masiv pe piaţa celei de-a treia economii a lumii, iar acţiunile ministerului nostru din ultimele luni arată că toate premisele sunt la locul lor”, a declarat Ştefan Radu Oprea, ministrul de resort, citat în comunicat.

EPA reprezintă un acord de liber schimb a cărui implementare va duce la înlăturarea a 99% din tarifele aplicate asupra exporturilor UE către Japonia, în valoare netă de un miliard de euro. Acesta este cel mai mare acord comercial negociat vreodată de UE. După ratificarea EPA în Parlamentul European, Japonia şi UE vor crea o zonă de comerţ liber cu 600 de milioane de locuitori, care va reprezenta aproximativ o treime din PIB-ul mondial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS