11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoul cod administrativ, la votul final al aleșilor

Noul cod administrativ, la votul final al aleșilor

Noul cod administrativ va fi suspus, astăzi, votului final în Camera Deputaţilor. Legea, considerată a fi un instrument prin care aleșii locali vor fi fidelizaţi, prevede indemnizaţii speciale pentru aceştia după încetarea mandatului. Excepţie vor face doar edilii condamnaţi definitiv pentru fapte penale. Sumele vor fi suportate din bugetul de stat.
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va începe luni, la ora 16.00, urmând ca votul final să fie dat de la ora 18.00. Senatul a adoptat proiectul de lege în plenul din 11 iunie. Iniţial, proiectul privind Codul administrativ al României a fost la vot final în şedinţa Camerei Deputaţilor din 27 iunie, dar a fost retrimis la comisie, pentru raport suplimentar. Ulterior, comisia a operat o serie de corelări legislative privind incompatibilităţile şi conflictul de interese, pentru a nu exista dublă reglementare. Deputaţii au amânat un vot asupra iniţiativei legislative şi în plenul din 5 iulie.
Printre prevederile proiectului legislativ se numără eliminirea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităţilor naţionale în prefecturi, primării, consilii judeţene şi locale, dar şi cum vor fi montate plăcuţele bilingve.
Partidele din Opoziţie au anunțat că vor ataca proiectul la Curtea Constituţională, invocând politizarea excesivă a administraţiei locale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS