22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateROBOR provoacă un tsunami imobiliar. „Mii de executări silite pe Prima Casă, din toamnă”

ROBOR provoacă un tsunami imobiliar. „Mii de executări silite pe Prima Casă, din toamnă”

Primele executări silite, de ordinul sutelor sau chiar al miilor, în contractele de credit încheiate prin Programul Prima Casă, urmează să aibă loc în această toamnă, estimează avocatul Gheorghe Piperea, apărătorul clienţilor în procesele cu băncile, pentru bursa.ro

Specialistul face această afirmaţie în contextul în care indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează dobânzile aferente împrumuturilor în lei, a crescut alert, în ultimele luni, şi va continua pe acelaşi trend atâta vreme cât va creşte înflaţia, conform analiştilor financiari.

ROBOR la trei luni a ajuns, ieri, la 3,39%, de la mai puţin de 1% – nivelul din septembrie anul trecut. De atunci şi până acum, odată cu majorarea constantă a indicelui ROBOR, ratele lunare ale creditelor în moneda naţională (cele mai multe prin Programul Prima Casă) au crescut cu câteva sute de lei, conform analiştilor financiari.
În acest context, avocatul Piperea ne-a precizat: „În toamnă urmează nişte executări silite pe Prima Casă, şi nu cu zecile, ci cu sutele sau chiar cu miile, pentru că, odată ce ROBOR trece de 4%, va fi un un prim puseu. Cel care plătea în septembrie 850 de lei, plăteşte acum 1300 şi va ajunge să plătească 1600 de lei. Dacă are venituri de 2000 de lei lunar, atunci este evident un om terminat din punct de vedere al capacităţii de plată.
Mai mult decât atât, este o persoană fără viitor, pentru că nu numai că va rămâne fără casă, dar va rămâne şi cu datorie la stat, ce va fi purtătoare de dobândă fiscală, de 18% pe an. Pe aceste persoane le loveşte cel mai tare creşterea ROBOR, deşi vor fi şi foarte multe consecinţe în sectorul companiilor, care s-au împrumutat în anii anteriori în lei şi depind de ROBOR

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS