21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateModificarea Codului Penal, în dezbaterea deputaţilor

Modificarea Codului Penal, în dezbaterea deputaţilor

Plenul Camerei Deputaţilor dezbate, miercuri, modificările aduse Codului Penal. Comisia parlamentară specială pentru elaborarea legilor Justiţiei a adoptat, marţi, raportul privind schimbările aprobate anterior de senatori. Codul Penal a trecut marți de Senat, cu propunerea PSD de redefinire a abuzului în serviciu. În plen a fost scandal, după ce Opoziția a spus că nu este cvorum pentru dezbaterea proiectului. USR, PMP și PNL au părăsit sala, în timp ce PSD vocifera. Astfel, un senator le-a spus, țipând: ”Bă, dar nu munciți și voi?!”. Ulterior, din sală s-a mai auzit și ”Duceți-vă în Piață, vă așteaptă Orban!”. Apoi, PSD s-a mobilizat, astfel încât cvorumul a fost asigurat: erau 73 de senatori, iar Opoziția a revenit în sală. Pe de altă parte, o supriză a venit și de la UDMR. Aceștia au spus că vor vota Codul Penal doar dacă neglijența în serviciu rămâne în vigoare, iar la abuzul în serviciu se va vota forma propusă de Marton Arpad. Nu s-a întâmplat așa, iar în final, UDMR s-a abținut de la vot, potrivit Agerpres.

PNL şi USR consideră că actuala sesiune extraordinară a fost convocată pentru adoptarea unor legi cu dedicaţie, aşa cum este redefinirea abuzului în serviciu, faptă pentru care liderul social-democrat Liviu Dragnea a fost condamnat recent, în primă instanţă, la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, un judeţ pe care acesta l-a condus în trecut.
În noul Cod Penal, abuzul în serviciu devine infracţiune doar dacă este săvârşit în interes personal sau al rudelor apropiate.
Prejudiciul trebuie să depăşescă valoarea salariului minim brut pe economie, adică 19.00 de lei.
Neglijenţa în serviciu nu mai este considerată faptă penală. Senatorii Uniunii Maghiare au asigurat cvorumul, ieri, abţinându-se de la vot. O analiză a Parchetului General concluzionează că modificarea definiţiei abuzului în serviciu încalcă dispoziţiile Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei. Potrivit Ministerului Public, ar putea scăpa de răspundere penală aproape 2.100 de persoane, trimise în judecată în ultimii 4 ani, în dosare cu prejudicii care depăşesc 4 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS