Acasă Actualitate Comisia Europeană lansează procedura formală de sancționare a Poloniei pentru „subminarea principiului...

Comisia Europeană lansează procedura formală de sancționare a Poloniei pentru „subminarea principiului independenţei justiţiei”

BRUSSELS, BELGIUM - JANUARY 9: President of European Commission Jean Claude Juncker and President of Prime Minister of Poland Mateusz Morawiecki hold a joint press conference after their meeting in Brussels on January 9, 2018. Dursun Aydemir / Anadolu Agency

Comisia Europeană a lansat, luni, procedura formală de sancţionare a Poloniei din cauza noii legi privind funcţionarea Curţii Supreme de Justiţie, procedura având rolul de protejare a independenţei justiţiei poloneze, informează Mediafax.

„Comisia Europeană a lansat o procedură de sancţionare (infringement) prin trimiterea unei scrisori de notificare formală referitoare la Legea de funcţionare a Curţii Supreme de Justiţie din Polonia”, anunţă instituţia.

„Pe 3 iulie, 27 dintre cei 72 de judecători ai Curţii Supreme de Justiţie riscă să fie forţaţi să se retragă din activitate – mai mult de o treime dintre judecători – din cauza faptului că noua lege privind funcţionarea instanţei supreme reduce vârsta de pensionare a judecătorilor de la 70 la 65 de ani. Măsura i se aplică şi preşedintelui Curţii Supreme, al cărui mandat de şase ani se va încheia în mod prematur. Conform legii, judecătorilor li se oferă posibilitatea de a declara dorinţele de prelungire a mandatelor de către preşedintele ţării, derogare care poate fi acordată pe o perioadă de trei ani şi înnoită o dată. Nu există criterii pentru decizia preşedintelui şi nu există posibilitatea de revizuire judiciară a deciziei”, explică Executivul UE.

„Comisia Europeană consideră că aceste măsuri subminează principiul independenţei justiţiei, inclusiv al inamovibilităţii judecătorilor, şi, prin urmare, Polonia nu îşi îndeplineşte obligaţiile prevăzute în cadrul Articolului 19(1) al Tratatului Uniunii Europene interpretat prin prisma Articolului 47 al cartei Drepturilor Fundamentale”, precizează Executivul UE.

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version