16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNemț: zeci de gospodării inundate, sute de persoane evacuate

Nemț: zeci de gospodării inundate, sute de persoane evacuate

Inundaţiile produse în ultimele 48 ore în judeţul Neamţ au afectat 53 de locuinţe şi 122 de gospodării, potrivit ultimului bilanţ realizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

În cursul zilei de sâmbătă au fost evacuate 430 de persoane din satele Stejaru, Buşmei, Frumosu şi Soci, din comuna Farcaşa, din cauza viiturilor. Evacuarea a avut rol preventiv şi după câteva ore în care au stat la rude sau în şcolile din sat, persoanele s-au întors acasă.

Un bărbat în vârstă de 48 ani, din comuna Gârcina, a murit luat de viituri în timp ce culegea lemne cu o cange pe râul Cuejdi. Trupul acestuia a fost găsit duminică, de un localnic, după retragerea apelor, la câţiva kilometri în aval, la intrarea râului în municipiul Piatra-Neamţ.

Pompierii au salvat, în cursul acţiunilor realizate sâmbătă, 8 adulţi şi 4 copii care erau în pericol.

Viiturile au mai inundat 4.130 hectare de teren arabil, 119 hectare de păşune şi fâneţe şi 55 fântâni şi au rupt 6 diguri.

De asemenea, au fost afectate parţial sau total porţiuni de pe 2 drumuri naţionale, 4 drumuri din municipiul Roman, 8 drumuri judeţene, 121 drumuri comunale şi săteşti, 20 de poduri, 32 de podeţe şi 24 de punţi.

Duminică dimineaţă era blocată circulaţia pe drumul naţional DN 15 Bistricioara, în punctul Bistricioara, traficul fiind redirecţionat din cauza aluviunilor.

De asemenea, pe acelaşi drum era restricţionată circulaţia pe un singur sens în zona Chiriţeni.

Pe drumul naţional DN 15B, circulaţia este restricţionată pe un singur sens în zona Leghin, din comuna Pipirig.

Sâmbătă, localităţile Agapia, Nemţişor şi Mănăstirea Neamţ au fost afectate parţial de întreruperea energiei electrice timp de câteva ore, dar defecţiunile au fost remediate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS