16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAntalya, destinația ideală pentru o vacanță de 5 stele

Antalya, destinația ideală pentru o vacanță de 5 stele

Servicii de calitate, peisaje de neuitat, ospitalitate, răsfăţ. Sunt ingredientele unui sejur în Antalya, una dintre principalele destinații turistice pentru locuitorii din întreaga Europă și nu numai. Situat pe coasta mediteraneană, orașul din sud-vestul Turciei a devenit o destinație de vacanță de top, care s-a impus datorită serviciilor.

Am descoperit frumusețea Antalyei într-un sejur de opt zile, în care am avut ocazia să vizitez unele dintre cele mai extravagante hoteluri de la țărmul Mării Mediterane, precum și cele mai exotice plaje din capitala rivierei turcești. Fiecare zi a însemnat o nouă provocare, iar atunci când credeam că nu poate fi ceva mai frumos, aveam să descopăr peisaje și decoruri care îmi tăiau respirația. Raiul vacanțelor all inclusive, Antalya oferă turiștilor resorturi uriașe, cu piscine, acces la mare, discoteci, locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport, centre spa, hammam, săli de fitness și magazine. Resorturile – niște orașe în miniatură – sunt practic o lume a privilegiilor, care încântă atât mintea, cât și sufletul. Și asta pentru că, odată ajuns aici, turistul are absolut tot ce îi trebuie.
Senzația pe care am avut-o vizitând hotelurile de 5 stele din Antalya a fost aceea că totul este conceput astfel încât un turist să nu ducă lipsă de nimic și să îi poată fi satisfăcute cele mai exigente pretenții. Ceea ce au în comun resorturile din Antalya este faptul că se întind pe suprafețe extrem de mari, care uneori depășesc 100.000 mp. Piscinele ocupă un loc important din suprafața resorturilor și se întind pe mii de metri pătrați. Camerele sunt extrem de spațioase, iar în hotelurile care își respectă numărul stelelor, se întind pe o suprafață de peste 100 mp, cele mai multe având și scară interioară, jacuzzi şi acces la piscine direct din balcon. Cei care iubesc luxul se pot caza în vile cu piscine proprii, contra sumei de 5.000 de euro pe noapte, aici fiind oferit și transport cu elicopterul de la și spre aeroport. Cuplurile care au copii îi pot lăsa în grija unui personal specializat în acest sens, contra sumei de aproximativ 30 de euro pe zi. Dacă, în schimb, doriți să petreceți o vacanță în doi, puteți opta pentru hotelurile dedicate cuplurilor. Unul dintre acestea se află în Belek și se distinge prin camere ai căror pereți sunt din oglinzi, iar ferestrele, înalte din podea până în tavan. Acestea beneficiază de mobilier alb modern şi de un balcon cu vedere la grădină sau la mare. Barul hotelului are aproape 100 m şi abia poate fi cuprins cu vederea dintr-un capăt în altul. Și aici decorul este unul special, pe tavan fiind aplicate cinci milioane de bucățele de oglinzi. Pe parcursul fiecărui sezon, în acest complex
îşi petrec vacanţele numeroase VIP-uri din lumea muzicii și a sportului.

Hammamul, tradiţie veche în Turcia

Dacă iubiți apa şi doriţi să o vedeţi din orice unghi aţi privi sau, mai mult decât atât, vreţi să ajungeţi din cameră direct în piscină, atunci puteți alege un hotel al cărui nume tradus în română înseamnă „Zgomotul apei“. Acesta se află tot în Belek și, pe lângă numeroase piscine, dispune de unul dintre cele mai mari centre spa din Europa.
Din rețeta de relaxare și răsfăț nu pot lipsi celebrele băi turcești, hammam. Odată intrat aici, ești vrăjit de decorul oriental tradițional și ai parte, timp de două ore, de cele mai plăcute proceduri, care includ saună uscată, saună umedă, hammam, tratamente faciale, precum și masaj corporal. „Hammamul este o tradiție foarte veche în Turcia. În trecut, băieții necăsătoriți le rugau pe mamele lor să le găsească soții. Acestea organizau un hammam și acolo vedeau fetele dezgolite și fără machiaj. Dacă le plăceau, le intermediau întâlnirea cu băieții și, în cazul în care se plăceau, se căsătoreau“, a spus Ana Craijdan, ghidul nostru în Antalya.
Baia turcească este un ritual păstrat de sute de ani, menit să cureţe nu doar trupul, ci, mai ales, sufletul. Majoritatea hotelurilor din Antalya au inclus în ofertă şi baia turcească, iar la unele este gratuită.

Meniuri pe toate gusturile

Reușita unui sejur depinde, în foarte mare măsură, și de satisfacțiile culinare, iar într-un resort de cinci stele de pe coasta Antalyei cu siguranţă nu veți duce lipsă de așa ceva. În fiecare zi, în serviciile ultra all inclusive sunt oferite zeci de meniuri special concepute pentru gusturile oricărui turist. Indiferent din ce colț al lumii vii, nu poți să ratezi specialitățile locale. Bucătăria turcească foloseşte mult măslinele şi uleiul de măsline. Vinetele, ardeii, ceapa, usturoiul, lintea, fasolea şi roşiile sunt principalele ingrediente din bucătăria turcească. Nucile, migdalele şi fistiscul se folosesc în deserturi şi nu numai. Pentru a da gust unei reţete culinare turcii folosesc pătrunjel, piper, paprika, mentă şi oregano. O atenție deosebită se acordă celor mici, care au parte de meniuri speciale și beneficiază de numeroase spații cu activități dedicate lor. Pot găsi preparate culinare și cei care preferă o alimentație bio sau suferă de diverse alergii. Varietatea de meniuri este încununată de ospitalitatea chelnerilor, iar la final poţi avea surpriza să primeşti o floare pentru că ai luat masa în restaurantul lor.
Deși într-un resort nu duci lipsă de nimic și îți poți petrece întregul sejur în incinta lui, există numeroase atracții și în afara lui. Un farmec aparte îl au bine cunoscutele bazaruri turcești, cu mărfuri de toate felurile, obiectivele istorice sau croazierele pe Mediterană. Impactul cu populația locală este unul extrem de plăcut, localnicii fiind renumiți pentru ospitalitatea lor. Vei fi surprins ca, odată ce ai cumpărat ceva de la un comerciant și ești pe placul lui, să fii servit cu o cafea. Acest gest are și o semnificație aparte. Se spune că astfel se leagă o prietenie pentru următorii 40 de ani.

„Antalya însăși este o regiune ultra all inclusive“

Cu o populație de peste un milion de locuitori, al șaptelea oraș ca mărime din Turcia s-a impus pe piața internațională a turismului în primul rând prin calitatea serviciilor oferite. Cine alege să vină în Antalya are la dispoziție peste 1.000 de hoteluri, dintre care 403 sunt de 5 stele. „Sunt bineveniți toți turiștii care vor servicii ultra all inclusive. La noi nu numai hotelurile și resorturile lucrează în conceptul all inclusive, ci Antalya însăși este o regiune ultra all inclusive. În 2016 am avut 90.000 de turiști din România, iar anul trecut 116.000 și sperăm că face totul astfel încât turiștii români să fie mulțumiți de ospitalitatea din Turcia“, a spus Cem Meric, coordonator de marketing al companiei Calypso Tour.
Cât privește prețurile, există pachete pentru toate categoriile sociale. „De pe 31 mai, prețurile la hotelurile de cinci stele pornesc de la 249 de euro de persoană pentru un sejur de şapte nopți cu all sau ultra all inclusive, bilete de avion în regim charter, taxe de aeroport, bagaje de cală și de mână incluse, transfer de la şi către aeroport, asigurare medicală și asigurare turistică la fața locului, și ajung până la câteva mii de euro pe sejur. Locuitorilor din zona Olteniei care vor să aibă parte de o vacanță de vis pe țărmul Antalyei le va fi din acest an mai ușor să își îndeplinească dorința. În urma unui parteneriat încheiat între Aeroportul din Craiova și compania Calypso Tour, vor fi operate zboruri directe Craiova – Antalya în fiecare săptămână“, a spus Simona Vasile, reprezentant zonal al companiei Prestige Tours Powerd by Calypso Tour.
Am părăsit Antalya cu sentimentul că am deschis o poartă către vise şi am descoperit tărâmul privilegiilor. Mi-au rămas în minte şi în suflet frumuseţea peisajelor, azurul apei, parfumul cafelei, gustul ceaiului, calitatea serviciilor, ospitalitatea localnicilor şi mesajul unuia dintre ei: „Vizitaţi-ne şi noi vă vom face fericiți!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS