10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCireşele din Turcia etichetate greşit, retrase din supermarketurile din România

Cireşele din Turcia etichetate greşit, retrase din supermarketurile din România

În urma analizelor probelor de cireşe din import Turcia, prelevate săptămâna trecută şi incorect etichetate „s-a infirmat prezenţa pesticidelor imazalil şi tiabendozol, dar a fost depistat un alt pesticid, dimetoat”, arată un comunicat transmis vineri de Autoritatea Sanitar-Veterinară (ANSVSA), informează Mediafax.

„Ca urmare a celor semnalate în spaţiul public, ANSVSA s-a autosesizat şi o echipă de inspectori ai DSVSA Bucureşti a prelevat probe din lotul de cireşe incorect etichetat. În urma analizelor probelor s-a infirmat prezenţa pesticidelor imazalil şi tiabendozol, dar a fost depistat un alt pesticid, dimetoat, la care s-au înregistrat depăşiri ale limitelor admise. Limita maximă admisă este de 0,02 mg/kg, iar în probele analizate valorile erau de 0,03 mg/kg”, se arată în comunicat.

Procedura aplicabilă este cea de retragere de la comercializare şi dirijare pentru distrugere.

„După primirea buletinelor de analiză, imediat ANSVSA a demarat o anchetă pentru a verifica dacă mai există cireşe la comercializare din acel lot, pentru a fi retrase şi distruse. Până în prezent, din lotul de cireşe provenit din Turcia, în cantitate de 1.347 de kg, depistat cu depăşirea limitei pentru dimetoat, a fost retrasă de inspectorii ANSVSA şi dirijată pentru a fi distrusă, o cantitate de 564 de kg. Acţiunea este în desfăşurare la nivel naţional”, precizează ANSVSA.

În fiecare an, în această perioadă este intensificată acţiunea de monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele de sezon. „Pentru exemplificare, în perioada 16-27 aprilie, inspectorii ANSVSA au desfăşurat acţiuni de control în 320 de unităţi de depozitare a legumelor şi fructelor provenite din ţări terţe”, se mai arată în comunicat.

De la începutul anului până în luna aprilie au fost verificate la nivelul birourilor vamale judeţene 4.643 de transporturi rutiere de legume şi fructe provenite din ţări terţe. Cu ocazia acestor verificări au prelevate 539 de probe din fructe şi legume care au fost supuse analizelor de laborator pentru determinarea reziduurilor de pesticide. Potrivit ANSVSA, la 16 dintre probele analizate au fost depistate depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la produse precum: dovlecei, rodii, castraveţi, ardei şi tomate.

„Reamintim că, în data de 16 aprilie 2018, inspectorii ANSVSA au depistat un lot de 19.644 de kg de dovlecei proveniţi din Turcia, la care a fost depistată o depăşire a limitei maxime admise pentru fungicidul metalaxil – M. Întregul lot a fost distrus”, a mai comunicat Autoritatea Sanitar-Veterinară.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat, marţi, că a amendat un distribuitor care a introdus pe piaţă cireşe din Turcia despre care s-a spus că ar fi infestate. ANPC a aplicat amenda pentru „neconformitatea etichetării produsului”.

„Urmare a apariţiei pe reţelele de socializare a unei fotografii potrivit căreia cireşele preambalate în caserole a 500 gr, având origine Turcia, sunt tratate cu Imazalil şi Thiabendazole, coaja nefiind recomandată pentru consum, ANPC s-a autosesizat şi a desfăşurat – prin Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti – controale la două puncte de lucru ale unui comerciant şi la distribuitorul fructelor”, se arată într-un comunicat al Autorităţii.

Verificările la cele două puncte de lucru ale comerciantului nu au relevat prezenţa la vânzare a acestor produse, care fuseseră deja scoase din circuitul consumului, motivaţia înscrisă în Fişa de retragere a produsului fiind „Neconformitate etichetare”, a menţionat ANPC.

Potrivit ANPC, din controlul desfăşurat la distribuitor, respectiv a documentelor aferente produsului cireşe, au rezultat următoarele:
– din factura fiscală, declaraţia de conformitate şi declaraţia pe propria răspundere a administratorului firmei a rezultat că produsul în cauză nu este tratat cu Imazalil şi Thiabendazole şi că sunt în conformitate cu legislaţia română în vigoare, nefiind modificate genetic;
– din documentul redactat în limbă engleză şi provenind de la producătorul din Turcia, care a însoţit produsul, rezultă că produsul cireşe furnizat în România nu este tratat cu Imazalil şi Thiabendazole, fiind apt pentru consumul uman;
– tot în limba engleză s-a prezentat şi Certificatul fitosanitar din care rezultă că fructele în cauză nu au fost supuse vreunui tratament chimic, sunt libere de boli de carantină.

„Pentru abaterea privind informarea consumatorilor s-a aplicat o amendă în cuantum de 10.000 de lei, potrivit OG 21/92 privind protecţia consumatorilor, cu modificările ulterioare, şi s-a dispus măsura de oprire temporară a comercializării acestui produs până la intrarea în legalitate privind asigurarea unei informări corecte, complete şi precise”, se mai arată în comunicatul ANPC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS