24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLipsă de forță de muncă: România, printre statele UE cu cea mai mare pondere a persoanelor inactive

Lipsă de forță de muncă: România, printre statele UE cu cea mai mare pondere a persoanelor inactive

Datele publicate, luni, de Eurostat par să dea crezare patronilor români care se plâng de lipsa forței de muncă: România este peste media Uniunii Europene în ceea ce privește ponderea persoanelor inactive.
Potrivit startupcafe.ro, în cifre absolute, România avea în anul 2017 o populație cuprinsă între 15-74 de ani de 15,02 milioane de oameni. Dintre aceștia, 9,1 milioane erau activi economic, iar 5,9 milioane, inactivi economic.
Procentual, 39,3% din populația României cu vârste de 15-74 de ani era inactivă, țara noastră ocupând locul al șaselea în UE în această privință. Pe primul loc era Italia (42,9%), una dintre principalele destinații ale forței de muncă din România. Vecinii noștri din UE avea rate ale inactivității mai mici: Bulgaria, 38,5%, iar Ungaria, 38,2%. Media UE era de 35,3%.
Persoanele inactive sunt cei care nu fac parte din forța de muncă, nefiind nici angajați, nici șomeri. De regulă, aici intră elevi, studenți, pensionari, persoane cu dizabilități care nu pot lucra etc.
Revenind la România, populația activă economic din intervalul de vârstă 15-74 de ani, cei 9,1 milioane de oameni (adică 60,7%) se împarte în populație ocupată (8,6 milioane de oameni) și șomeri (0,44 milioane de oameni, adică 4,9% din populația activă). La capitolul șomerilor, România este simetric la coada clasamentului UE: locul al șaselea din coadă. Media UE la șomaj este 7,6%. Cea mai mare rată a șomajului din UE se regăsește în Grecia (21,5%), urmată de Spania (17,2%), o destinație importantă a forței de muncă din România.
Conform definiției Eurostat, șomerii sunt cei care nu au de lucru, dar care și-au căutat de lucru în mod activ cel puțin o dată în ultimele 4 săptămâni și care sunt pregătiți să se lucreze în următoarele două săptămâni, dacă își găsesc job.
Mergând mai departe cu clasificarea forței de muncă din România, cei 8,6 milioane de oameni ocupați, cu vârste de 15-74 de ani (94,1%), se împart în:
-6,39 milioane de angajați
-1,57 milioane de persoane fizice autorizate, liber-profesioniști și alți lucrători pe cont propriu.
-0,7 milioane de lucrători familiali (persoane care ajută alți membri ai familiei, într-o mică afacere sau în agricultură, de exemplu).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS