5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎnchisoarea de weekend și la domiciliu, aprobată de Comisia Juridică

Închisoarea de weekend și la domiciliu, aprobată de Comisia Juridică

Majoritatea PSD-ALDE a votat luni raport de admitere la proiectul de lege privind măsuri alternative de executare a pedepselor, precum detenția la domiciliu și de weekend pentru condmnările de maxim 5 ani, proiect ce aparține inițial parlamentarilor PNL, dar modificat substanțial de deputații juriști PSD și ALDE. Cei care au comis infracțiuni cu violență, recidiviștii, precum și cei care au fost condamnați pentru luare de mită, dare de mită și trafic de influență nu pot beneficia de aceste măsuri.

Potrivit HotNews.ro, cei doi membri UDMR în comisie s-au abținut de la votul final pe raport, deși au votat o parte dintre amendamente alături de PSD-ALDE.

Proiectul va intra la votul final miercuri, Camera Deputaților fiind decizională.

Legea ar urma să intre în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, iar ministerul Justiției are 30 de zile la dispoziție pentru a aproba normele metodologice.

„Măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucrători anume desemnați de către MAI cu sau fără brăţară electronică,” prevede proiectul.

Cei de la PNL și USR au criticat proiectul.

„O ideea bună, generoasă a fost dusă către absurd,” a comentat deputatul PNL Gabriel Andronache votul asupra proiectului astfel modificat.

„Trebuie să ne gândim și la persoanele cinstite din această țară, infractorii sunt incurajati, direct sau indirect, să comită pe viitor fapte. Este inadmisibil,” a afirmat si Stelian Ion (USR), care a adăugat că ia în calcul contestarea proiectului la Curtea Constituțională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS