7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProiect: Închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru declarații publice despre ”penali”. Procurorii nu mai au voie să divulge informații din dosare

Proiect: Închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru declarații publice despre ”penali”. Procurorii nu mai au voie să divulge informații din dosare

Autoritățile publice și funcționarii care fac declarații menite să inducă ideea că o persoană trimisă în judecată sau urmărită penal este vinovată vor risca închisoare de la 6 luni la 3 ani, potrivit uneia dintre propunerile de modificare a Codului Penal, depuse miercuri de deptutatul PSD Florin Iordache, informează HotNews.ro.

”Declaraţiile publice făcute de autorităţile publice sau funcţionari publici prin care, înainte de pronunţarea unei hotărâri definitive de condamnare, o persoană este considerată vinovată se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”, se arată într-un nou alineat introdus la articolul 277 din proiectul privind punerea în acord a prevederilor Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu deciziile Curții Constituționale.

De asemenea, este interzisă divulgarea de informații în cursul urmăririi penale: „În cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declaraţiile publice precum şi furnizarea de alte informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. În cursul urmării penale sau al judecăţii organele de urmărire penală sau instanţa de judecată pot comunica public date despre procedurile penale care se desfăşoară doar atunci când datele furnizate justifică un interes public prevăzut de lege sau acest lucru este necesar în interesul descoperirii şi aflării adevărului în cauză”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS