11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSUA şi aliaţii au ATACAT Siria. Ordinul de bombardament dat de Donald Trump şi puterile occidentale/ RACHETELE aliaţilor au lovit trei ţinte militare| LIVE UPDATE

SUA şi aliaţii au ATACAT Siria. Ordinul de bombardament dat de Donald Trump şi puterile occidentale/ RACHETELE aliaţilor au lovit trei ţinte militare| LIVE UPDATE

O alianţă formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat, sâmbătă dimineaţă (ora 4.00 în România), un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc, scrie Mediafax.
Anunţul bombardamentului a venit de la Donald Trump, într-o declaraţie de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor „bombardamente punctuale” asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale „dictatorului” Bashar al-Assad. Preşedintele american avertizase încă de miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Regimul aflat la conducere în Siria, precum şi Rusia au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operaţiune militară. Vă prezentăm mai JOS situaţia din Siria, după lansarea ATACULUI de sâmbătă dimineaţa:

UPDATE 9.30 Rusia: Au fost lansate peste o sută de rachete asupra unor ţinte civile şi militare din Siria

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au lansat peste o sută de rachete asupra unor ţine civile şi militare din Siria, se arată într-un comunicat emis, sâmbătă, de către Ministerul Apărării din Rusia.

Potrivit comunicatului Ministerului Apărării din Rusia, mai multe rachete au fost doborâte de sistemele siriene de apărare antiaeriană construite în Uniunea Sovietică în urmă cu 30 de ani.

”Nicio bază rusă din Siria nu a fost ţinta atacurilor”, a precizat Ministerul Apărării din Rusia, scrie Mediafax.

”Sistemele antiaeriene siriene S-125, S-200, Buk şi Kvadrat au fost implicate în operaţiunile de interceptare a rachetelor. Aceste sisteme au fost fabricate în Uniunea Sovietică în urmă cu peste 30 de ani. Peste o sută de rachete de croazieră şi sol-aer au fost lansate către ţinte civile şi militare din Siria de către nave americane, britanice şi franceze”, a transmis Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 9.00 Ministrul francez de Externe: Acţiunea militară împotriva Siriei a fost legitimă

Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, a declarat, sâmbătă, că acţiunea militară desfăşurată de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva Siriei a fost legitimă, ţinând cont de utilizarea armelor chimice de regimul condus de Bashar al-Assad, relatează site-ul postului CNN.

În cadrul unui discurs susţinut la Palatul Elysee alături de Florence Parly, ministrul francez al Apărării, le Drian a afirmat că folosirea armelor chimice este inacceptabilă, prin urmare acţiunea aliaţilor împotriva Siriei a fost legitimă.

”Linia roşie trasă de preşedintele Macron a fost încălcată. Acţiunea militară a fost legitimă şi a vizat capabilităţile chimice ale regimului sirian. Regimul lui Assad a decis în mod deliberat să încalce normele internaţionale prin folosirea armelor chimice. Bashar al-Assad nu a ezitat să încalce dreptul internaţional”, a declarat ministrul francez de Externe, scrie Mediafax.

Le Drian a precizat că Franţa are obiective: distrugerea armelor chimice ale regimului sirian, un armistiţiu pe întreg teritoriul Siriei şi implementarea unui plan pentru ieşirea din criză.

Florence Parly, ministrul francez al Apărării, a afirmat că Franţa s-a asigurat că Rusia a fost informată înaintea bombardamentelor.

”Ne-am asigurat că ruşii au fost avertizaţi. Franţa nu caută confruntări şi refuzăm posibilitatea escaladării unui conflict militar”, a declart Parly.

UPDATE 8.30 Iranul avertizează că vor exista consecinţe regionale după bombardamentele asupra Siriei

Iranul a avertizat sâmbătă că atacurile lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva Siriei vor genera ”consecinţe regionale”, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

”Statele Unite şi aliaţii săi nu au avut nicio dovadă şi au atacat fără să aştepte o poziţie a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice”, a tranmsis Ministerul de Externe de la Teheran.

De asemenea, Iranul a avertizat că SUA şi aliaţii ei ”vor fi responsabili pentru consecinţele regionale ale acestei acţiuni”.
Ministerul iranian de Externe a adăugat că puterile Occidentale s-au folosit de ”presupusul” atac chimic de săptămâna trecută din oraşul Duma pentru a submina poziţia lui Bashar al-Assad în războiul sirian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS