6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Sănătății: Aproximativ 10% dintre salariați vor avea salarii mai mici. Managerii vor acoperi pierderile din venituri proprii

Ministrul Sănătății: Aproximativ 10% dintre salariați vor avea salarii mai mici. Managerii vor acoperi pierderile din venituri proprii

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a spus că aproximativ 10% dintre angajați vor avea salarii mai mici, asta pentru că ”sunt și greseli de management”, iar managerii trebuie să acopere pierderile din venituri proprii, informează HotNews.ro.

„Exista o lege pe care trebuie să o aplic. Sunt si greșeli de management, spitalele din subordinea Ministerului Sănătății au probleme cu încadrarea pentru că în subordine sunt spitalele mari care au și sporuri foarte mari”.

Sorina Pintea, întrebată câți angajați vor avea salarii mai mici, după ce Guvernul a aprobat regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, a spus că ”aproximativ 10%”.
”Fiecare ordonator trebuia să dea un procent de încadrare in lege”, a subliniat Pintea, care a spus că de vină pentru scăderi sunt ” managerii și cam atât”.

Ministrul Sănătății a spus că va da o circulară în care va informa managerii de spitale să acopere pierderile salariale din veniturile proprii.

”Este nevoie de o circulara, voi da această circulare, pe moment, apoi vom relua finanțarea spitalelor in functie de clasificare, pe categorii de spitale”, a mai spus Pintea.

Coform ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, situaţia reală privind sporurile va putea fi văzută mai târziu, dat fiind că regulamentul este în vigoare de la 1 martie.

Guvernul a aprobat regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, care stabileşte procente diferenţiate în funcţie de condiţiile fiecărui loc de muncă, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge şi până la 85%.

Măsura este contestată de către sindicaliştii din sănătate, care spun că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale, că prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimişti, farmacişti, moaşe, infirmieri, personal TESA) şi de asistenţă socială, că Legea 153/2017 în forma publicată de Ministerul Sănătăţii aduce inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajaţi din domeniu şi că singurul argument invocat de guvernanţi pentru blocarea solicitărilor SANITAS

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS