5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElena Udrea are statut de refugiat politic în Costa Rica, a spus avocatul ei judecătorilor de la Înalta Curte

Elena Udrea are statut de refugiat politic în Costa Rica, a spus avocatul ei judecătorilor de la Înalta Curte

Avocatul Elenei Udrea a spus judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție că aceasta are statut de refugiat politic în Costa Rica.

Avocatul a cerut celor cinci judecători ai completului ca Udrea să fie audiată prin videoconferință sau prin comisie rogatorie, potrivit sursei citate.

Statutul de refugiat politic ar fi fost obținut pe 31 martie. Avocatul a declarat că Udrea are acum reședința în acest stat din America Centrală.

Judecătorii de la Înalta Curte dezbat vineri ultimul termen în dosarul „Gala Bute”, în care Elena Udrea a fost condamnată în primă instanţă la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Pe 29 martie 2017, Elena Udrea a fost condamnată la şase ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

În acelaşi dosar, Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare. Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an şi şase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, trei ani de închisoare cu suspendare şi Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme, doi ani şi şase luni cu suspendare.

ÎCCJ a mai decis ca fostul ministru Elena Udrea să plătească aproape 3 milioane de euro despăgubiri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS