16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProiect de lege USR: Țigările electronice și dispozitivele pentru fumat care încălzesc tutunul, interzise în spațiile publice închise

Proiect de lege USR: Țigările electronice și dispozitivele pentru fumat care încălzesc tutunul, interzise în spațiile publice închise

​Senatorul USR Cristian Ghica a depus un proiect de lege prin care propune interzicerea atât a dispozitivelor electronice de tip „țigaretă electronică” și a dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului, cât și a țigaretelor clasice în spațiile publice închise, anunță USR într-un comunicat de presă, informează HotNews.ro.

Inițiatorul proiectului susține că este necesară extinderea sensului legii deoarece impactul pe care „țigaretele electronice” îl pot avea asupra sănătății consumatorilor sau al persoanelor din jur este încă incert din cauza lipsei datelor relevante.

Proiectul propune ca prin „fumat” să se înțeleagă orice consum voluntar de fum, vapori sau aerosoli. Se interzice acest consum în spații publice închise, mijloace de transport în comun, spații închise de la locul de muncă sau în preajma locurilor de joacă pentru copii.

”Nu există nici un fel de cercetare fundamentată științific care să ateste că aceste dispozitive prezintă un pericol mai mic pentru sănătate decât produsele clasice din și cu tutun. De aceea, nu există motive întemeiate ca în acest moment statul român să trateze diferențiat țigaretele clasice și dispozitivele de fumat nou lansate pe piață. Pericolul consumului de tutun nu este exclusiv personal, ci și unul social și la adresa sănătății publice. Cu toții știm că este mai bine să previi decât să tratezi”, susține inițiatorul proiectului, senatorul USR Cristian Ghica.

În expunerea de motive a proiectului depus la Senat, inițiatorul menționează datele oficiale ale Eurostat și Organizației Mondiale a Sănătății potrivit cărora în țara noastră o cincime din populație fumează zilnic, iar 30% dintre aceștia au vârsta cuprinsă între 15-18 ani, dar și că fumatul este responsabil pentru 26% din decesele bărbaților și 9% din decesele femeilor din țările în curs de dezvoltare.

USR amintește în comunicat că „principalele cauze de deces din România le reprezintă bolile cardiovasculare și tumorile maligne, urmate de bolile respiratorii, iar consumul de tutun este factor principal agravant în toate aceste afecțiuni. Mai mult, fumatul constituie principala cauză a cancerului pulmonar, cea mai răspândită formă de cancer din România la bărbați. Aproximativ 70 de români mor zilnic din cauza fumatului, ceea ce înseamnă peste 42.000 de români anual, din care 5000 în urma fumatului pasiv.”

Citește aici proiectul

Inițiativa legislativă este susținută de parlamentari de la PNL, UDMR și PMP. Aceasta a fost depusă pe 11 aprilie și se află în dezbatere publică, urmând ca apoi să intre în procedură legislativă.

Proiectul de lege vine la câteva zile după ce secretarul de stat Raed Arafat a susţinut necesitatea introducerii în spaţiile publice a restricţiilor pentru ţigările electronice şi dispozitivele care încălzesc tutunul, la fel ca pentru ţigările clasice, citând un studiu prezentat de postul de televiziune CNN potrivit căruia, în perioada 2011 – 2015, s-a înregistrat o creştere de 900% a utilizării ţigărilor electronice în licee.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS